Brexit. A dál? Britská vláda navrhuje vznik zóny volného obchodu

Brexit

Brexit Zdroj: ČTK

Britská vláda navrhuje vznik zóny volného obchodu s Evropskou unií pro průmyslové a zemědělské výrobky. Oznámila to premiérka Theresa Mayová.

"Náš návrh by vytvořil zónu volného obchodu mezi Spojeným královstvím a EU se souborem společných pravidel pro průmyslové zboží a zemědělské produkty," uvedla ve svém prohlášení konzervativní premiérka na zasedání vlády ve své letní venkovské rezidenci Checkers, 70 kilometrů severozápadně od Londýna.

Podle agentury Reuters Mayová zajištěním dohody uvnitř svářícího se kabinetu o to, jak se s EU vypořádat, překonala rozkoly mezi svými ministry. Získala podporu pro návrh "přátelský k podnikání", jehož cílem je podpořit váznoucí rozhovory s Brexitem.

Mayová podle agentury zřejmě přesvědčila zastánce "tvrdého" brexitu v kabinetu, aby podpořili její plán na udržení těsnějších obchodních vazeb s EU. Naopak ale potvrzuje svoje odhodlání skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností evropského soudu a "obrovských" plateb do evropské kasy. May si tím ale možná koleduje o opětovné obvinění ze strany Bruselu z toho, že chce jen "vyzobávat třešničky z dortu".

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier koncem června řekl, že ačkoli jednání o brexitu pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Podle něj se stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským severním Irskem.

"Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech," poznamenal vyjednavač. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou "vyzobávat třešničky na dortu", autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. "To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti," poznamenal Barnier.