Britové udržují slávu svého námořnictva. Prohlédněte si zachovalou loď admirála Nelsona

Video placeholde

Pokud budete mít při své návštěvě Velké Británie více času, pak navštivte loděnice Portsmouth Historic Dockyard. Vlakem ani ne dvě hodiny z londýnského nádraží Waterloo můžete vykonat cestu zpět časem do slavné historie britského námořnictva.

V docích kotví zřejmě nejslavnější plavidlo světa, HMS Victory. Jde o vlajkovou loď viceadmirála Horatio Nelsona z bitvy u Trafalgaru, kde Angličani v roce 1805 rozdrtili spojené loďstvo Francie a Španělska a nastoupili cestu k nejsilnější námořní říši dějin.

Dále zde odpočívá  pancéřová válečná loď HMS Warrior (tzv. ironclad), na přelomu 19. a 20. století největší bitevní loď světa, která ovšem nikdy nevypálila z děla ve válce. Údajně již sama její přítomnost v blízkosti stačila k tomu, aby konflikt ani nevypukl. HMS Warrior tak odstrašovací taktikou předznamenala dnešní svazy letadlových lodí.

Dalším skvostem loděnic v Portsmouthu je podzemní expozice vraku lodě Mary Rose, potopené v bitvě o Solent v roce 1545. Mary Rose byla válečná loď v době krále Jindřicha VIII. a v roce 1982 byla po více než 400 letech vyzdvižena a zakonzervována v muzeu, kde ji tma, stálá teplota a vzduch s příměsí soli udržuje ve stabilním stavu. U vyzvednutí vraku byl i princ Charles, video si můžete pustit zde