Britská vláda nutí Tesco zvýšit platy, hodinová mzda překročí 7,6 libry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jane Embury via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Maloobchodní řetězec Tesco, největší soukromý zaměstnavatel v Británii, zvýší části svých pracovníků hodinovou mzdu o tři procenta na 7,62 libry (273 korun). Opatření souvisí s povinným nárůstem minimálního výdělku, firmu vyjde na půl miliardy liber (18 miliard korun).

23 tisíc pracovníků Tesca zaznamená vyšší příjmy od letošního července. „Vedli jsme s jejich zástupci dlouhá jednání a nakonec se dohodli na benefitech a výši výdělku, která v maloobchodním sektoru patří mezi nejvyšší,“ cituje agentura Bloomberg šéfa řetězce Tesco ve Velké Británii a Irsku Matta Daviese.

Firma má začít zaměstnancům v prodejnách vyplácet o 42 pencí vyšší hodinovou mzdu, než letos požaduje vláda. Podle jejího plánu má ale minimální hodinová mzda v zemi postupně vzrůst od 7,2 liber (258 korun) až na devět liber (323 korun) v roce 2020.

Řetězec Tesco působí i v České republice. Uvádí, že platy zvyšuje každoročně v průměru o dvě procenta. Loni v červenci vzrostly platy zaměstnanců s tarifní mzdou až o 2,2 procenta. Výši průměrného výdělku společnost nesděluje.

Ve finančním roce 2014/2015 vykázala v Česku ztrátu ve výši necelých čtyř miliard korun, celosvětově pak prodělala rekordních 6,4 miliard liber (229 miliard korun).

Vývoj akcií společnosti Tesco: