Brno chce od Němců odkoupit většinový podíl ve Veletrzích Brno

Výstaviště Brno

Výstaviště Brno Zdroj: E15

Město Brno má zájem odkoupit od Messe Düsseldorf většinový podíl 61 procent ve společnosti Veletrhy Brno. Němci už prodej avizovali v roce 2012, dokončit ho chtějí letos. Město má ve společnosti menšinový podíl 34 procent a má předkupní právo. Zbylých pět procent vlastní minoritní akcionáři. Zástupci města budou s německým vlastníkem jednat v srpnu. Cena zatím není jasná.

Město vyšle do Německa malý tým, který bude s většinovými vlastníky o odkupu podílu jednat. Pověřený vedením týmu je primátor Petr Vokřál (ANO). „Chceme zjistit cenovou relaci, za kterou je možné podíl koupit. Od toho se vše bude odvíjet, protože uvidíme, jestli na to město bude mít, nebo nebude,“ uvedl Vokřál, který nechtěl částku vůbec přiblížit.

Právě cena byla v minulosti důvodem, na kterém jednání o odkupu vázla. Posudky si nechalo vypracovat jak město, tak Messe Düsseldorf. Za jakou cenu se nakonec budou téměř dvě třetiny akcií prodávat, není zřejmé. Informace se dosud lišily až o stovky milionů korun.

Tři varianty

Vokřál ale řekl, že ve hře jsou tři varianty. „Město může podíl koupit samo a s managementem společnosti vytvoří koncept, jak dál areál využívat a více ho otevřít lidem, aniž se naruší veletržnictví. Pokud se s Messe Düsseldorf nedohodneme, budeme hledat finančního partnera, který by část podílu odkoupil. Jako město bychom si ale chtěli nechat většinový podíl, abychom měli vliv na chod firmy,“ uvedl Vokřál. Poslední možností by bylo hledání další veletržní společnosti, která by pomohla areál oživit a rozvíjet.