Brusel obviní Starbucks z nelegálních daňových dohod, tvrdí WSJ

Kavárna Starbucks

Kavárna Starbucks Zdroj: m01229, Flickr.com (CC BY 2.0)

Evropská unie zřejmě již příští středu rozhodne, že největší světový kavárenský řetězec Starbucks a automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles měly v Evropě prospěch z nelegálních daňových dohod. S odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené s touto záležitostí to dnes napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Komise podle těchto zdrojů dospěla k závěru, že daňové dohody mezi Starbucksem a Nizozemskem porušovaly unijní zákon, který státům zakazuje poskytovat podporu jen některým společnostem. Totéž prý platí pro dohody mezi Fiatem a Lucemburskem.

Komise by podle zdrojů měla oznámit své rozhodnutí 21. října po setkání s unijními špičkami. Brusel by podle unijních činitelů mohl požadovat, aby Starbucks a Fiat uhradily zpětně to, co měly podle jejího úsudku již dříve zaplatit na daních. Tyto částky by v takovém případě prý nemusely být zanedbatelné.

Starbucks: Dodržujeme pravidla

Fiat i Evropská komise se k tvrzení zdrojů WSJ odmítly vyjádřit. Starbucks uvedl, že s regulátory spolupracuje a dodržuje všechna relevantní pravidla.

Evropská komise již loni v listopadu konstatovala, že daňové dohody mezi řetězcem Starbucks a nizozemskými úřady mohou představovat formu nezákonné státní pomoci. Uvedla tehdy, že Amsterdam umožňuje Starbucksu platit daň z příjmu z nižšího základu. Nizozemsko se proti tvrzení Bruselu ohradilo.

Obdobné dohody vyšetřuje komise s americkou společností Apple a s americkým internetovým prodejcem Amazon. Regulátoři mají v hledáčku kromě Nizozemska a Lucemburska také Irsko. Podle amerického listu není zatím jasné, kdy Evropská unie tato dvě vyšetřování uzavře. Všechny strany příslušná obvinění odmítly.