Budvar založil firmu pro vývoz na Slovensko

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar Zdroj: ctk

Budějovický Budvar převzal import svých značek na Slovensko. Založil dceřinou firmu Budweiser Budvar SK, která se od 1. ledna stala výhradním dovozcem na Slovensko. Důvodem je, že dovoz značek Budvaru na slovenský trh loni meziročně stoupl o desetinu na 83 229 hektolitrů a na celkovém exportu českobudějovického státního podniku se podílel 13 procenty.

Slovensko se v roce 2011 po Německu stalo druhým nejdůležitějším exportním trhem Budějovického Budvaru, uvedl mluvčí pivovaru Petr Samec.

Dceřiná společnost má 13 zaměstnanců. Další pracovní místa byla vytvořena ve službách jako v logistice či dopravě, které si firma zajišťuje externě. Slovensko se tak stalo třetí zemí po Německu a Velké Británii, ve které Budvar svou dceřinou společnost založil.

Loňský exportu Budvaru byl přitom nejvyšší v historii firmy, hranice překročilo zhruba 650 tisíc hektolitrů, tedy zhruba polovina produkce pivovaru. K novým trhům se připojila Indie, v níž bude Budvar stejně jako v Číně mířit zejména na zahraniční pracovníky. „Spíše se mění obchodní partneři. Chystáme výměnu obchodního partnera na Novém Zélandu a od začátku letošního roku jsme rozjeli na Slovensku vlastní dceřinou společnost Budweiser Budvar SK,“ řekl minulý týden v rozhovoru pro deník E15 ředitel Budvaru Jiří Boček.