Buffet expanduje v potravinách. Za miliardy koupí kečupy Heinz

heinz

heinz

Největší akvizici v potravinářském průmyslu připravil miliardář Warren Buffet. Ten získá americkou potravinářskou společnost Heinz za celkem 28 miliard dolarů (533 miliard korun) ). Investiční skupina miliardáře Warrena Buffetta Berkshire Hathaway ji ovládne spolu s další investiční firmou 3G Capital.

Warren Buffett není v investicích do potravinářských obrů žádným nováčkem. Například tento týden mu udělala radost americká společnosti Coca-Cola v níž má rovněž akciový podíl. Společnosti ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl zisk o více než desetinu na 1,87 miliardy dolarů (35 miliard korun), protože silná poptávka na rozvíjejících se trzích kompenzovala pokles prodeje v Evropě.

K nákupu firmy Heinz Buffett televizi CNBC řekl, že jeho firma přispěje částkou 12 až 13 miliard dolarů v hotovosti a že 3G bude jejím rovnocenným partnerem. Transakci budou dál financovat banky J.P. Morgan a Wells Fargo.

Heinz je předním světovým výrobcem kečupů a dalších potravin a pochutin. Společnost vyrábí tisíce potravinářských produktů v továrnách na šesti kontinentech a prodává je ve více než 200 zemích světa. Firma uvádí, že 150 jejích značek jsou jedničkami nebo dvojkami na světovém trhu.

Warren BuffettWarren Buffett | profimedia.czWarren Buffett

Nákup potravinářské společnosti Heinz je pro Buffeta další letošní výraznou investicí. V lednu se rozhodl za 2,5 miliardy dolarů vstoupit do fotovoltaických projektů. Společnost SunPower již oznámila, že prodává svůj projekt na 579 megawattovou elektrárnu Antelope Valley Solar v Kalifornii. Kupcem je energetická část Buffettova holdingu Berkshire Hathaway.