Byznys za miliardu. Manažer Partners kupuje farmářské firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Byznys s kvalitními potravinami v režii spolumajitele Partners Petra Borkovce má příští rok utržit jednu miliardu korun. Jeho skupina Brno Investment aktuálně investuje do malých výrobců zásobujících farmářské prodejny.

Společnost Brno Investment Group ovládaná spolumajitelem poradenské firmy Partners Petrem Borkovcem se po ohlášené expanzi na internetu vydává rovněž na akvizice malých výrobců kvalitních potravin. Je to součástí plánu na obsáhnutí celého produkčního řetězce. Dosud byli producenti farmářských potravin a prodejci většinou oddělení. Investice skupiny do byznysu s potravinami se letos včetně akvizic mohou vyšplhat ke sto milionům korun.

„Hledáme malé schopné výrobce, do nichž chceme vstupovat. Pomáhat jim finančně, s výrobou, s marketingem, s IT, s logistikou,“ řekl deníku E15 Borkovec.

Nejnovějším přírůstkem v portfoliu je projekt Konečně vývar, který se zabývá produkcí vývarů bez chemických přísad a solí. „Jsme malí a naším největším problémem proto byly výrobní prostředky a logistika. Nestíhali jsme uspokojit všechny zájemce,“ popisuje důvody pro spojení s větším partnerem zakladatel projektu Jaroslav Vácha. V jeho firmě Vývar brothers koupila Borkovcova Brno Investment Group 49 procent.

Spojení se Zdravým stravováním

O podobně velkém minoritním podílu jedná BIG také se společností Zdravé stravování. Ta vyrábí populární dietní krabičky.
„Zdravé stravování dělá denně kolem dvou tisíc balíčků do celé republiky. Mají neuvěřitelnou logistiku a tu chceme dál využít pro ostatní projekty,“ uvedl Borkovec. Dohoda by měla být podepsaná do měsíce. Tržby Zdravého stravování se pohybují kolem sedmdesáti milionů korun.

V hledáčku investora je rovněž olomoucký projekt Šufánek vyrábějící oříšková másla bez palmového oleje. V tomto případě je ale celý akviziční proces teprve u vzájemného oťukávání.

Akvizice doplňují plány na rozsáhlou expanzi na internetu, která rozšíří již fungující projekt kamenných prodejen a restaurací My Food Market. Rozšíření on-line byznysu nově povede zakladatel české pobočky platebního systému PayU Gabriel Kalapoš.

V zásobě má Brno Investment Group ještě jeden nákup, který má být ze všech akvizic největší. Borkovec o detailech zatím nechce mluvit. Prozradil jen, že až se dotáhne do konce, tak se celý projekt nazvaný Big Food dostane na roční tržby kolem jedné miliardy korun. Nastat by to mělo již příští rok.