Carrefour expanduje ve Španělsku. Přijme tři tisíce lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Radim Beznoska

Francouzská maloobchodní firma Carrefour plánuje v letošním roce ve Španělsku přijmout 3000 zaměstnanců do nově otevřených provozoven. Píše o tom španělský list Cinco Días. Carrefour je největší maloobchodní firmou v Evropě a druhou na světě.

Carrefour chce otevřít v zemi 70 až 75 nových supermarketů a 100 cestovních kanceláří. V současnosti je v zemi 180 obchodů Carrefour Market a Carrefour Express a 400 cestovních kanceláří firmy. Mluvčí Carrefouru počet nových pracovních míst potvrdila, počet nových provozoven však ne.

Španělsko je pro Carrefour třetím největším trhem za Francií a Brazílií. Firma zde má 40 000 zaměstnanců. Carrefour má vysoké napojení na země, které těžce postihla dluhová krize v eurozóně, jako Španělsko, Itálie a Řecko. Tržby firmy v prvním čtvrtletí letošního roku mírně vzrostly o 1,5 procenta na 22,49 miliardy eur (558 miliard Kč), když pokles tržeb v Evropě smazal vysoký růst v Latinské Americe.

Španělsko již dlouhou dobu bojuje s vysokou nezaměstnaností, která se pohybuje kolem 23 procent a patří k nejvyšším v Evropě. Zhruba jeden ze čtyř ekonomicky aktivních obyvatel je bez práce. Nad 20 procenty se nezaměstnanost drží již od roku 2010 a tvorba nových pracovních míst v zemi se zastavila kvůli stagnaci ekonomiky a nepružnému trhu práce. Vláda se proto snaží podpořit trh reformami.