Čechy už dovolené s německými cestovkami tolik netáhnou

Pláž

Pláž Zdroj: Profimedia

Zájem Čechů o dovolenou s německými cestovními kancelářemi letos v létě klesl. Ceny zájezdů z Německa se totiž nesnížily tolik jako v předchozích letech. Tuzemské cestovní kanceláře a agentury naopak výrazně zlevnily zájezdy do Řecka. Ročně vyjede podle odhadů se zahraničními cestovními kancelářemi 65 až 75 tisíc Čechů.

„Německé cestovní kanceláře letos v létě nakoupily méně kapacit v Řecku a v letních měsících tak nezlevňovaly. Například v srpnu nebylo co klientům nabídnout v cenách, které požadovali. Naopak v ČR hodně cestovek velmi zlevnilo právě Řecko,“ řekl ČTK jednatel cestovní agentury NaCesty.cz Václav Uher. Prodeje přes německé kanceláře jí v létě klesly o 15 procent.

Cestovní agentura Invia letos zaznamenala pokles u prodejů zájezdů německých cestovních kanceláří o 40 procent, naopak dovolených od tuzemských operátorů se prodalo o 15 procent více.

Portál dovolena.cz ze skupiny Student Agency se letos soustředil především na prodej zájezdů českých operátorů. Zájem o zájezdy se zahraničními operátory zůstal podle obchodní ředitelky Evy Sedlmajerové přibližně stejný. „Zaznamenali jsme ale nárůst zájmu rodin s dětmi. Zahraniční cestovní kanceláře mají širší nabídku rodinných hotelů,“ dodala.

Rozdíl v cenách některých destinací v letní sezoně mezi německými a tuzemskými cestovkami byl letos často minimální. „Při zájezdech kolem Středozemního moře se to letos velmi srovnalo. Úspory jsou znatelné především u čtyř a pětihvězdičkových hotelů a také v tom, že Němci nabízejí přesnou specifikaci pokojů. Takový sortiment v ČR není obvyklý a zkušení cestovatelé neřeší jen konkrétní hotel, ale také typ pokoje,“ dodal Uher. U exotických zájezdů je podle něj úspora stále 30 až 40 procent.

Podle Michala Tůmy z Invia.cz bude popularita německých cestovních kanceláří nadále klesat. „Svým způsobem se jedná o dočasnou nedokonalost na trhu, kdy zahraniční subjekty krátkodobě těží díky úsporám z rozsahu. Letos už ale bylo vidět, že některé české cestovní kanceláře dokážou ceny těch německých vyrovnat,“ řekl Tůma.

Německé cestovní kanceláře ale nadále zůstávají významnými hráči v prodeji exotických dovolených v zimě. Podle Sedlmajerové mohou být zájezdy s nimi stále i o 50 procent levnější než u tuzemských kanceláří.

Z německých a rakouských letišť Češi letos podle údajů NaCesty.cz nejčastěji cestovali na dovolenou do Turecka a Španělska, v zimních měsících pak do exotických destinací jako je Dominikánská republika, Kuba, Mexiko, Maledivy, Mauritius a Thajsko.

Německé cestovní koncerny letos posilují svou působnost v ČR. Koncern REWE Touristik na jaře 51 procent společnosti Exim Holding, která vlastní největší tuzemskou cestovní kancelář Exim Tours. CK Fischer v září zájezdy německé cestovky FTI.