Čedok mění majitele, za víc než půl miliardy jej kupuje polská Itaka

ilustrační foto

ilustrační foto

Cestovní kancelář Čedok mění majitele. Od dosavadního vlastníka, americké Odien Group, ji kupuje největší polská cestovní kancelář Itaka. Podle zdrojů deníku E15 se cena pohybuje ve stovkách milionů korun a přesáhla půl miliardy. Přitom když v roce 2007 Odien do Čedoku vstupoval, média informovala o částce 1,4 miliardy. Vrcholové vedení Čedoku se podle informací E15 měnit nebude, v čele firmy by měl zůstat Radek Drechsler.

Čedok je nejstarší česká cestovní kancelář a podle loňských tržeb trojka na trhu. Prezident a spoluzakladatel polské cestovní kanceláře Itaka Mariusz Jańczuk považuje Čedok za dobrou investici. „Čedok je nejznámější značkou v oblasti cestovního ruchu v České republice a my jsme číslo jedna v Polsku,“ uvedl. „Pro Itaku je to dobrá investice a současně velká výzva,“ doplnil.

Zdroj E15 uvádí, že za akvizicí stojí skupina mezinárodních investorů, která si Itaku vybrala jako prostředníka. Podle marketingového ředitele Čekoku Hynka Špinara půjde nicméně o strategické partnerství, které Čedoku umožní rozšířit nabídku. Bližší informace zatím nejsou známy.

Odien uvedl, že prodej Čedoku je součástí jeho investiční strategie. Firma opouští trh cestovních kanceláří a zaměřuje své investice v oblasti cestovního ruchu na akvizice hotelů a hotelových resortů. Holding Odien má pobočky v Praze a Istanbulu a působí mimo jiné na trhu nemovitostí, distribuce energií, řízení hotelů, médií a finančních služeb.

Čedok neprosperuje

Čedok působí na trhu nepřetržitě od roku 1920. Na konci roku 2007 získala většinový podíl v kanceláři investiční skupina Odien, která jej koupila od společnosti Unimex Group.

V Česku má Čedok 36 poboček a ročně obslouží přes 400 tisíc zákazníků. Podle dřívějších informací deníku E15 kancelář loni prohloubila ztrátu na 181 milionů korun, o rok předtím skončila v minusu sedm milionů korun. Celkové tržby Čedoku loni meziročně klesly o 548 milionů korun na dvě miliardy korun.

Kupec Čedoku, polská cestovní kancelář Itaka, byl založen v roce 1989. Firma uvádí, že je od roku 2009 lídrem v oblasti cestovního ruchu v Polsku. Loni Itaka odbavila přes 607 tisíc klientů a její obrat dosáhl 1,656 miliardy polských zlotých (přibližně 10,5 miliardy korun). Ve stejném období měla zisk 34,8 milionu zlotých (přes 220 milionů Kč).