Češi falešné léky nepoznají, nakupují je přes internet

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Padělaný lék by nepoznalo sedm z deseti Čechů, ukázal průzkum pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Nejčastěji se padělky léčiv dostávají k lidem přes internet, kde si navíc až desetina uživatelů obstarává i specializované léky na předpis.

„Nelegální léky ale mohou obsahovat zdraví škodlivé látky a jejich užití může přímo ohrozit zdraví člověka. Riziko narůstá v souvislosti s tím, že více než 72 procent Čechů by padělaný lék nepoznalo,“ uvedla asociace farmaceutických firem. U nelegálních léků mohou být problémy s dávkováním účinné látky a také kvůli nehygienickým podmínkám, ve kterých se často vyrábějí.

Falešný lék často odhalí až snaha o jeho dohledání podle čísla šarže nebo chemický rozbor, uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček. Pacienty má proto před padělky ochránit speciální 2D kód, kterým budou krabičky opatřeny od roku 2018.

Ověření v lékárně

S pomocí tohoto kódu by lidé mohli v budoucnu ověřit pravost léku v lékárně, i když ho předtím koupili na internetu, tvrdí farmaceutická asociace. „V tuto chvíli zkoumáme připravenost zdravotního prostředí na zavedení systému a všechny možnosti, jak bychom jej mohli využívat,“ doplnil Dvořáček.

Podle průzkumu by se na lékárníka v případě podezření na neoriginální lék obrátilo 70 procent lidí, před třemi lety to bylo 56 procent. Letošního průzkumu se v Česku na přelomu dubna a května zúčastnilo víc než 500 lidí.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) sdružuje v Česku 33 farmaceutických společností. Je členem Evropské federace farmaceutických společností (EFPIA) a spolupracuje s Americkou asociací inovativních farmaceutických firem (PhRMA).