Češi letos přivítají tři sportovní vrcholy

O2 arena

O2 arena Zdroj: ctk

Rok 2015 je rokem lichým. Ve sportu to znamená, že se nekonají olympijské hry ani velké fotbalové šampionáty. I tak ale letošní rok přinese několik významných akcí, z nichž se mnohé uskuteční v Česku.

Mistrovství světa v ledním hokeji, 1.–17. 5. 2015, Praha, Ostrava

Největším lákadlem pro české fanoušky je světový šampionát v ledním hokeji, který se v Česku konal naposledy v roce 2004. Český tým tehdy do bojů o medaile nezasáhl. Letos se opět bude hrát v Praze a v Ostravě. Vstupenky na utkání českého týmu v základní skupině jsou již vyprodané či rezervované, ale v únoru začne ještě druhá fáze jejich prodeje. Pořídit si lze vstupenky na vyřazovací fázi turnaje.

Díky obrovskému zájmu o lístky Český svaz ledního hokeje věří, že turnaj bude mít rekordní návštěvnost. V roce 2004 vidělo zápasy na vlastní oči 550 tisíc lidí, což byl až do loňského roku rekord. V roce 2014 však přišlo na šampionát v Bělorusku ještě o sto tisíc návštěvníků více. Češi nyní chtějí získat tento rekord zpět. Právě příjem z prodeje vstupenek je pro pořadatele jediným zdrojem zisku. Předběžně se počítá s tím, že obrat šampionátu by měl být kolem 480 milionů korun. Očekávaný zisk zatím Český svaz ledního hokeje nezveřejnil, v roce 2004 byl zisk 60 milionů korun.

Halové mistrovství Evropy v atletice 5.–8. 3. 2015, Praha

Čeští atleti si museli počkat 37 let, než se opět mohou představit při vrcholné akci na domácí půdě. Přesně tak dlouho trvalo, než se do Prahy opět vrátil vrcholný atletický šampionát. Na začátku března se v české metropoli uskuteční halové mistrovství Evropy.

Organizátoři pracují s rozpočtem přes čtyři miliony eur, hlavním zdrojem příjmů však není prodej vstupenek. Cílem totiž je, aby byla během všech disciplín zaplněná hala, a proto byly ceny lístků nastaveny tak, aby se jich prodalo co nejvíce. A to se zatím daří. Odpolední program je už vyprodaný, pořídit si ještě můžete vstupenky na dopolední bloky.

Šampionát fotbalistů do 21 let 17.–30. 6. 2015, Praha, Olomouc, Uherské Hradiště

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let je největší fotbalovou akcí, která se v České republice kdy pořádala. Šampionát mladých fotbalistů je druhou nejvýznamnější akcí Evropy na reprezentační úrovni, větší je jen klasické mistrovství Evropy. To ale kvůli nízké kapacitě stadionů není možné v Česku uspořádat. Rozpočet akce se pohybuje kolem 40 milionů korun. Podle šéfa organizačního výboru Petra Fouska je rozpočet koncipován jako vyrovnaný a neočekává se, že by šlo o ztrátovou záležitost.

Hrát se bude v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti. Zápasy českého týmu se uskuteční v Praze stejně jako semifinále a finále. Vstupenky se teprve začnou prodávat, bližší informace o cenách a způsobu prodeje zveřejní organizační výbor šampionátu během ledna.

Další sportovní akce v Česku
Závody Světového poháru v biatlonu (6.–8. 2. 2015, Nové Město na Moravě)
Čeští biatlonisté loni zažili nejlepší sezonu v historii, která vyústila i úspěchem na olympijských hrách. Tím způsobili doslova biatlonový boom a závody světového poháru před domácím publikem budou opět jedním z vrcholů sezony.

Mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice (1.–3. 5. 2015, Račice)
Čeští rychlostní kanoisté patří dlouhodobě mezi světovou špičku. Jejich boj o evropské medaile mohou tentokrát sledovat i čeští diváci.

Zlatá tretra (26. 5. 2015, Ostrava)
Ostravský atletický mítink je každoročně kvalitně obsazen, nejinak tomu bude i letos. Organizátoři se snaží opět získat i Usaina Bolta, jenž loni kvůli zranění v Ostravě chyběl.

—————–