Češi na hokejové mistrovství prosázeli více než miliardu

Zákrok českého gólmana Pavla Francouze

Zákrok českého gólmana Pavla Francouze Zdroj: Pavel Mazáč / Sport

Mitch Marner neproměnil a Kanada se musela spokojit se stříbrem
Nikita Kučerov v pádu překonal Harriho Säteriho
Na ruského gólmana Andreje Vasilevského byl krátký i český střelec Roman Červenka
Zklamaní čeští hokejisté po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2017 s Ruskem
5
Fotogalerie

Sázky na letošní hokejový šampionát v Paříži a Kolíně nad Rýnem dosáhly u sázkových kanceláří v Česku rekordních 1,25 miliardy korun. V porovnání s loňským turnajem v Rusku vzrostly zhruba o pětinu. Kvůli řadě překvapení byli bookmakeři úspěšnější než sázkaři. Šampionát, který skončil v neděli, vyhrálo Švédsko. Česko bylo sedmé.

"Bilance v tržbách je kolem 560 milionů korun, což splňuje očekávaný nárůst mezi deseti a 20 procenty. Nejvíce se sázelo na duel Česko - Norsko, kde sázky činily 27 milionů korun. Pro sázkaře to byl rovněž nejprodělečnější zápas. Drtivá většina věřila, že Češi po 60 minutách zvítězí," uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Česko nakonec vyhrálo 1:0 po prodloužení.

Nejvyšší sázka v Tipsportu činila 524 tisíc korun. Klient vsadil, že v zápase Kanada - Slovinsko padne minimálně šest gólů. Po výsledku 7:2 si připsal 262 tisíc korun čistého. Nejvyšší čistá výhra byla přes milion korun za dva tisíce korun. Ovšem z celkových sedmi zápasů na tiketu se týkaly hokejového šampionátu pouze dva.

Fortuna přijala v Česku sázky za půl miliardy korun. "Z pohledu bilance se letošní šampionát podařil více bookmakerům, kterým nahrávala řada překvapivých výsledků. To podtrhlo i samotné finále, kde byl favorizovaný tým Kanady. Sázkařům se naopak dařilo tipovat počty branek a také samotné střelce gólů. 

V Chanci dosáhly celkové náběry 110 milionů korun. Podobně jako v Tipsportu klienti nejvíce sázeli na zápas Česko - Norsko. "Ten byl pro nás také nejziskovější. Naopak nejvíce peněz sázející vyhráli na utkání Slovensko - USA (1:6), když jsme na výhrách vyplatili přes pět milionů," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Nadprůměrný zájem sázkařů hlásí také Sazka Bet. "Nejexponovanější byly pochopitelně zápasy české reprezentace. Po čtvrtfinálovém vyřazení našich hokejistů podané sázky celkově poklesly. 

Přijaté sázky v Tipsportu, Fortuně a Chanci dosáhly dohromady 1,17 miliardy korun. Podíl těchto tří firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkové tržby činily asi 1,25 miliardy korun. Z hokejových šampionátů je to nejvíce. Vůbec rekordní událostí bylo pro sázkové kanceláře v ČR loňské fotbalové Euro ve Francii s přijatými sázkami za 1,9 miliardy korun.