Češi se bojí, chtějí dovolené v Evropě

pláž v Barceloně

pláž v Barceloně Zdroj: profimedia

Bezpečnostní hrozby vyhánějí rekreanty ze severní Afriky a Turecka. Přetlak poptávky po tradičních evropských destinacích může vést k růstu cen.

České cestovní kanceláře letos poprvé v plné míře pociťují nedůvěru rekreantů k potenciálně nebezpečným místům. V předprodejích na novou letní sezonu je jasně patrný pokles zájmu o severoafrické destinace Egypt a Tunisko a zdrženlivější jsou Češi i vůči Turecku. Poptávka se naopak přelila do tradičních evropských destinací, především do Bulharska, Španělska, Řecka a jejich ostrovy.

Z Řecka už dokonce přišla první oznámení o zastavení prodeje na květen a červen, téměř vyprodané jsou i španělské ostrovy nebo Sardinie. Nechuť k dovolené v severní Africe totiž obchází celou Evropu, v západní části kontinentu je přitom ještě o něco silnější než v českých zemích.

Němci a Britové zaplňují destinace, které jsou velmi zajímavé i pro Čechy

„Němci a Britové zaplňují destinace, které jsou velmi zajímavé i pro Čechy,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj se tak o historicky dobře zavedená letoviska přetahují cestovní kanceláře z celé Evropy, což se projeví především v nabídce na poslední chvíli. V té buď nebude nic, nebo bude výrazně dražší než v minulých letech. „Je tam obrovský nárůst poptávky, bude plno i mimo hlavní sezonu,“ doplnil další místopředseda asociace Zdeněk Kříž.

Přetlak poptávky se zřejmě projeví i v cenách. Na tento rok jsou sice už dány a kanceláře je mají pod smlouvou, trend ale bude jasný při vyjednávání o tarifech na příští rok. Naopak hoteliéři v Egyptě zlevňují a váhavě tak činí i Turci. Po sestřelení ruské stíhačky totiž čelí mohutnému odlivu ruských turistů.

Turečtí hoteliéři budou mít problém obsadit kapacity. Už nyní nám dávají slevy a my zlevňujeme dovolené v Turecku

„Turečtí hoteliéři budou mít problém obsadit kapacity. Už nyní nám dávají slevy a my zlevňujeme dovolené v Turecku,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. To potvrzuje i zástupce CK Blue Style František Vorel, podle kterého průměrný pokles cen činí zhruba deset procent. Zájezd all inclusive do pětihvězdičkového hotelu na osm dní tak lze pořídit za méně než jedenáct tisíc korun.

Cestovky rovněž sázejí na uklidnění situace a následné zvýšení zájmu v nabídce na poslední chvíli. Loni se na českém trhu prodaly zhruba dva miliony zájezdů, pro letošek podnikatelé věří v podobný výsledek s tím rozdílem, že větší roli bude hrát dovolená v Evropě.

Dovolenou v zahraničí si Češi užívají