Češi se zadlužují více než loni. Přispěly k tomu intervence ČNB

Vánoce, slevy

Vánoce, slevy Zdroj: ctk

Lidé si letos před Vánocemi půjčují o až desítky procent více peněz než loni. K nárůstu podle úvěrových společností výrazně přispěly intervence centrální banky na oslabení koruny, které vyvolaly obavy ze zdražování zboží. Zájem mají klienti zejména o tablety, které jsou častým dárkem nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Na splátky lidé před Vánocemi nakupují zejména velké televizory, chytré telefony, čtečky, tablety, notebooky, dále pračky, lednice a sedací soupravy, či další nábytek.

„Zájem o úvěry se v předvánočním období zvyšuje nejen v porovnání s předchozími měsíci, ale i meziročně. Ve splátkovém prodeji jsme v listopadu zaznamenali meziroční růst objemu produkce o 29 procent, kdy řada lidí kvůli měnové intervenci ČNB začala z obavy z nárůstu cen nakupovat především elektroniku,“ řekla mluvčí Cetelemu Barbora Minksová. Předvánoční nákupy začaly letos podle ní kvůli zásahu ČNB o něco málo dříve.

Společnost Profi Credit od října eviduje nárůst objemu úvěrů proti loňsku téměř o třetinu. Tento trend pokračuje i v prosinci. Letos to podle šéfa marketingu společnosti Ondřeja Šmakala může být navíc dáno i současnou ekonomickou situací a pádem koruny. Lidé se obávají, že zboží podraží a chtějí ho nakoupit ještě za výhodnější ceny, dodal.

Provident Financial v tuto chvíli poskytuje o polovinu více půjček než v jiném období roku. „Nepozorujeme výrazný nárůst počtu nových klientů, ale proti minulým rokům si lidé půjčují větší částky. Průměrná půjčka je nyní patnáct tisíc korun,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

Podle aktuálního průzkumu Home Creditu a také informací od obchodních partnerů jsou hitem letošních Vánoc LED televize, dále malá černá elektronika, především tablety, a to nejen pro dospělé, ale i ty pro děti. Dále lidé tímto způsobem financují hlavně nákup chytrých telefonů, digitálních zrcadlových fotoaparátů, stále v kurzu je i loni výrazně bodující Soda Stream. „Nejpopulárnější jsou teď tablety, ale půjčky si lidé berou i na neobvyklé vánoční dárky, jako je třeba rekonstrukce koupelny,“ podotkl Holoubek.