Češi utratí za sportovní vybavení téměř sedm tisíc ročně. Peněženky provětrají Vánoce

Ryder Cup

Ryder Cup Zdroj: reuters

Barbados - Green_Monkey Golf Course
Thajsko - Blue Canyon Golf Course
Dubai - Emirates Golf Club Faldo Course
Mauricius - Le Touessrok Golf Course
golf
36
Fotogalerie

Jednou týdně sportuje každý druhý Čech. Za sportovní aktivity utratí česká domácnost průměrně 13 940 korun ročně, rodiny s dětmi pak 19 390 korun. Většina lidí chce mít na sport vlastní výbavu, proto největší část financí vložených do sportu spolkne právě nákup sportovního vybavení. Ročně za něj Češi utratí 6760 korun. Vyplývá to z dat agentury STEM

Mezi nejoblíbenější sporty Čechů patří cyklistika, běh, plavání, lyžování nebo třeba golf.tomu se v Česku věnuje kolem 55 tisíc hráčů, celosvětově pak přes 60 milionů golfistů. Na většinu sportovních aktivit chtějí mít Češi vlastní sportovní vybavení, půjčovny využívají převážně při adrenalinových nebo nepravidelných aktivitách. Třetina Čechů nejčastěji nakupuje sportovní vybavení ve specializovaných prodejnách. Trendem posledních let je sportovní vybavení vyrobené na míru.

„Tak jako je možné ušít běžeckou botu podle otisku chodidla sportovce, jde vyrobit i golfovou hůl přesně podle požadavků golfisty. Ačkoli golf není silový, ale švihový sport, fyzické předpoklady v něm hrají roli. Bez správného vybavení jsou hráči sebelepší předpoklady k ničemu,“uvedl Tomáš Zach, manažer obchodu s golfovým vybavením all4GOLF.

Díky novým technologiím se zlepšují výkony hráčů a jejich požadavky na samotné resorty rostou. Největší boom zažíval golf v Česku v letech 1996 až 2006, v té době tu také vzniklo nejvíc golfových resortů. Stále přitom vznikají nové. Hlavní letošní událostí bylo otevření 27jamkového hřiště v Kácově. Plných 18 jamek se tento rok otevřelo v České Lípě. A i na příští rok jsou v plánu nové projekty.

"Už příští rok by se mohlo otevřít osmnáctijamkové hřiště v pražské Vinoři. Ještě letos by měly začít první práce na projektu v Nebřenicích, pravděpodobně i v Černém Dole v Krkonoších a možná i na Andělské Hoře v těsné blízkosti karlovarského hřiště. V plném proudu je také příprava terénu pro třetí samostatnou devítku na Dýšině. U těchto projektů je ale pravděpodobné, že se jejich otevření v průběhu příštího roku nestihne,“ popsal plány Dalibor Procházka z České golfové federace.

Za posledních 20 let se také proměnila skladba hráčů golfu. Zatímco v počátcích si jej oblíbili zejména byznysmeni, dnes je sportem střední třídy. „Počet turnajů je za poslední roky relativně stabilizovaný, ročně se jich v Česku odehraje kolem šesti tisíc. Golf mají ale čím dál víc v oblibě ženy a mladí hráči. Zatímco v roce 2011 hrálo golf 16 922 žen, v loňském roce to bylo 17 597. A s rostoucím počtem žen v golfovém prostředí rostou i požadavky na sportovní vybavení. Ženy totiž kladou větší důraz na design, možnost vybrat si ze širší nabídky i na funkčnost,“ řekl Tomáš Zach.