Golfové Czech Masters zvýšilo rozpočet na 100 milionů, láká více hvězd

Anglický golfista Lee Westwood na turnaji Czech Masters

Anglický golfista Lee Westwood na turnaji Czech Masters Zdroj: ctk

Největší český golfový turnaj Czech Masters, který spadá do kategorie European Tour, se uskutečnil nedaleko Prahy již potřetí. Během tří let se turnaj rozvinul, láká více hvězd a také navýšil rozpočet.

V roce 2014 byl rozpočet akce 70 milionů korun, letos se už pohyboval kolem sta milionů korun. I tak se ale promotérské společnosti Relmost daří udržet hospodaření v černých číslech. I díky partnerům, kteří stále přibývají. Letos se mezi nimi objevily i společnosti Škoda Auto a Raiffeisenbank.

„Turnaj nikdy nebude ziskový, ale snažíme se udržet vyrovnaný rozpočet,“ uvedl Petr Dědek z pořadatelské společnosti. Czech Masters je přínosné i pro Českou republiku.

Společnost KPMG Česká republika zpracovala podrobnou analýzu ekonomických vlivů turnaje, ze které vyplývá, že loňský ročník přinesl do státního rozpočtu více než 29 milionů korun. Jedná se o příjmy, které vygenerovali zahraniční návštěvníci.

I když dotace turnaje zůstává na jednom milionu eur, daří se do České republiky přilákat stále více hvězd. O víkendu byli na hřišti k vidění například bývalá světová jednička Lee Westwood či vítěz dvou turnajů kategorie major John Daly.

Aby se Czech Masters zařadilo mezi špičkové turnaje vyhledávané hráči, musely se by se výrazně zvýšit turnajové odměny, a to alespoň na dva miliony eur. Což by ovšem znamenalo výrazné navýšení rozpočtu. Více hvězd znamená více peněz i z hlediska startovného. Tento rok vydali pořadatelé za startovné hráčů mezi 3-5 procenty rozpočtu.

Turnaj se uskutečnil od čtvrtka do neděle na hřišti Albatross ve Vysokém Újezdě nedaleko Prahy. Vítězem lerošního ročníku se stal americký golfista Paul Peterson, který zvítězil i díky birdie na poslední jamce s náskokem jedné rány před obhájcem titulu Belgičanem Thomasem Pietersem. Z hvězd se nejvíc dařilo právě Lee Westwoodovi. Bývalý první hráč světa obsadil dělené 27. místo. Americký bouřlivák John Daly pokazil finálové kolo a skončil na dělené 51. příčce.