Česká kina přilákala za půl roku rekordních sedm milionů diváků

Návštěvnost českých kin táhl mimo jiné film Teorie tygra

Návštěvnost českých kin táhl mimo jiné film Teorie tygra Zdroj: CinemArt

Česká kina pokračují ve snové sezoně. Po velmi dobrých výsledcích prvního kvartálu trend potvrdila i čísla českého kinoprůsmyslu za první pololetí. Podle dat Unie filmových distributorů přišlo do kin více než sedm milionů diváků, což představuje meziroční nárůst o 12 procent a nejlepší výsledek od roku 1993.

Mezi třemi nejnavštěvovanějšími filmy se objevily hned dva české snímky - Lída Baarová na prvním a Teorie tygra na třetím místě. „Mezi ně se vklínil komiksový Deadpool. Všechny tři filmy uvedla do českých kin společnost CinemArt, která tak nadále dominuje mezi českými filmovými distributory s podílem na trhu 40,1 procenta,“ potvrdil data Petr Slavík ze CinemArtu.

České filmy se letos vrátily k výraznějšímu podílu na celkových tržbách kin. V první pětce jsou hned čtyři tuzemské tituly. „Na české filmy přišlo za první pololetí letošního roku o 714 tisíc diváků více než za stejné období loňského roku,“ uvádí Aleš Danielis ze CinemArtu.

Rostoucí trend vedle počtu diváků zaznamenaly také tržby, které se již v polovině roku blíží miliardě korun. Loňský rekordní příjem kin se přitom za 12 měsíců přiblížil částce 1,7 miliardy korun. Letos by tak kina měla opět prožít nejlepší rok historie, což naznačuje i seznam očekávaných hitů druhé poloviny roku s novým snímkem Star Wars v čele žebříčku nejočekávanějších hitů. Zároveň se však distributorům a provozovatelům kin také zvyšují náklady, protože meziročně vzrostl počet představení o jedno procento na 227 tisíc.

V klání distribučních společností se na druhém místě znovu objevil Falcon, který vydělává především na uvádění velkých hitů studia Walt Disney (Zootropolis, Captain America, Kniha džunglí). Na třetí místo se dostal Bontonfilm, kterému se vyplatila sázka na zimní komedii Vojtěcha Kotka Padesátka. Ta sice měla premiéru na konci roku 2015, ale většinu z tržeb utržil snímek v letošním kalendářním roce (více než 37 milionů z celkových 56 milionů).

Nejnavštěvovanější filmy českých kin (1-6/2016)
FilmPočet návštěvníků (v tis.)Tržby (v mil. korun)
Lída Baarová403,652,5
Deadpool346,848,4
Teorie tygra286,736,8
Padesátka278,237,3
Zootropolis: Město zvířat277,435,3

Zdroj: CinemArt