České sázkové kanceláře Trumpovi nevěřily, teď počítají milionové ztráty

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA Zdroj: ČTK

Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Americké prezidentské volby
Příznivci demokratické kandidátky Hillary Clintonové sledují výsledky amerických prezidentských voleb
Průběh voleb v USA
13
Fotogalerie

Sázkové kanceláře v České republice hlásí rekordní ztráty. Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách bylo totiž natolik nepředpokládané, že na jeho výhru vypsaly neobvykle vysoké kurzy. Nyní tak musí sázejícím vyplatit desítky milionů korun.

„Sázkaři na Tipsportu vydělali vůbec nejvíc peněz v historii společenských sázek. Naše ztrátya se v tomto případě pohybuje v řádech desítek milionů korun,“ uvedl mluvčí firmy Václav Sochor. U Tipsportu lidé na americké volby prosázeli celkem 16 milionů. První kurzy přitom firma vypsala už loni. Právě na Trumpa zpočátku činil vysokých 15:1, zatímco u Clintonové to bylo jen 1,9:1. Těsně před volbou už sázející na Trumpa ale mohl vyhrát jen zhruba trojnásobek vsazené částky.

 „Zvolení Trumpa samozřejmě znamená porážku sázkových kanceláří a vítězství sázkařů – jen ve Fortuně jsme přišli o devět milionů korun,“ uvedl mluvčí tuzemské dvojky Fortuny Petr Šrain. „Sázkaři opět potvrdili, že na politických událostech, a nejenom těch českých, dokážou při tipování hodně vydělat,“ podotkl.

Fortuna tak například jednomu sázkaři vyplatila padesát tisíc, neboť již loni si vsadil tisícovku v pohádkovém kurzu 50 ku jedné. Ke šťastlivcům se přiřadil i člověk, který si postupně vsadil tři tikety na výhru Trumpa. „Při celkovém vkladu 320 tisíc si připíše výhru 1,445 milionu korun,“ dodal mluvčí. Celkem tak lidé u tuzemské sázkové dvojky prosázeli 18 milionů korun. Kurzy na výhru Clintonové byly ovšem výrazně nižší a pohybovaly se kolem 1,25 ku jedné.

KDO JSOU DĚTI DONALDA TRUMPA - PODÍVEJTE SE

Téměř osminásobek vsazené tisícikoruny si odnesla i podnikatelka Linda Kočí. „Zásadně nikdy nesázíme. Ale po velmi kvalifikovaném odhadu jsme v lednu podali symbolickou sázku tisíc korun ve Fortuně na Donalda,“ říká Kočí. „Nejsem jeho zastánce, ale dost faktorů ukazovalo, že vyhraje. V té době byl kurz 7,75 ku jedné, zatímco ve Státech se již se kurz pohyboval kolem 3,5 k jedné," dodala.

Chance přijala sázky za čtyři miliony korun, což je i pro tuto kanceláře rekordní částka. Americké prezidentské volby dokonce lákaly více než před třemi lety ty české, na které Češi prosázeli o milion méně.

Počáteční kurz na výhru miliardáře činil i u Chance vysokých 15:1. "Takové kurzy obvykle vypisujeme na události, které nejsou příliš reálné. Trump tak šel do boje o prezidentský post v roli jasného outsidera," uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková. Nejvíce sázkařů si vsadilo v době, kdy se za výhru Trumpa bral čtyřnásobek a u Clintonové byl kurz 1,25:1.

Některé firmy už vyplácely výhry za Clintonovou

Vítězství Donalda Trumpa bylo natolik nepředvídatelné, že některé zahraniční sázkové kanceláře se rozhodly vyplácet sázky na výhru Clintonové ještě před samotnými volbami. Několik týdnů před volbami tak učinila například irská společnost Paddy Power. Nyní tak bude muset vyplatit výhry podruhé – tentokrát opravdu těm, kteří vsadili na Trumpa. Za sázky na Clintonovou tak firma přišla o zhruba milion dolarů, kvůli výhře jejího rivala nyní ztratí dalších zhruba 4,5 milionu dolarů.

Video placeholde
Trumpův vítězný projev - české titulky • YouTube.com, Reflex.cz