Čeští investoři vyráží s hračkářstvím Hamleys do Varšavy za velkou kupní silou

Hračkářství Hamleys

Hračkářství Hamleys Zdroj: Anna Vacková, E15

...
Jak to vypadá v Hamleys
...
...
Hračkářství Hamleys
8
Fotogalerie

Skupina podnikatelů, která vlastní franšízu londýnského hračkářství Hamleys pro pět zemí střední Evropy, otevře po Praze druhý velký obchod. Tentokrát v Polsku.

 

Na dva miliony eur přijde prodejna hračkářství Hamleys ve varšavském obchodním centru Galeria Północna. Rozhodli se do ní investovat čtyři čeští podnikatelé, kteří vlastní franšízu Hamleys pro střední Evropu.

„Na přípravě už spolupracujeme s týmem Poláků. Smlouva s varšavským centrem je podepsána, prodejnu chceme otevřít na přelomu srpna a září,“ informoval jeden z investorů Pavel Zavadil. Franšízu Hamleys, nejstaršího prodejce hraček na světě, spustili její majitelé v květnu v Praze v ulici Na Příkopě.

Je to druhé největší hračkářství v Evropě s více než stovkou zaměstnanců a plochou šest tisíc metrů čtverečních. Polská prodejna zabere necelou třetinu této plochy. „Bude to první pobočka Hamleys v Polsku o ploše 1600 metrů čtverečních,“ uvedl web varšavského nákupního střediska.

„Máme signály, že Varšava by mohla být dobrým místem z hlediska kupní síly,“ připomněl Zavadil. To potvrzuje vedoucí kanceláře CzechTrade v polské metropoli Adam Zavadil. Suchanek.

„Přestože je průměrný příjem v Polsku srovnatelný s Českem, jsou tam mnohem rozevřenější nůžky mezi lépe vydělávajícími lidmi a zbytkem obyvatelstva,“ vysvětluje s tím, že právě ve Varšavě bydlí movitější Poláci.

Franšíza Hamleys, kterou vlastní čeští investoři, platí také pro Slovensko, Maďarsko a Rakousko. „Dokážu si představit, že na jaře roku 2018 bychom otevřeli další hračkářství ve Vídni,“ naznačil

Obrat 300 milionů za rok
Pražská prodejna Hamleys, která zahájila provoz loni v květnu, se stala druhým největším hračkářstvím v Evropě. Hned v úvodní sezoně se pod vedením jednoho z investorů Pavla Čmelíka uchytila. Provozovatelé předpokládají, že během prvního roku ji navštíví 2,7 milionu zákazníků. Očekávaný roční obrat by se mohl pohybovat kolem 300 milionů korun. V Evropě je větší hračkářství už jen v Moskvě.