Čeští současní umělci míří do prestižních zahraničních sbírek

Díla Evy Koťátkové

Díla Evy Koťátkové Zdroj: Galerie Hunt Kastner

Díla Evy Koťátkové
Díla Evy Koťátkové
Díla Evy Koťátkové
Dílo Anny Hulačové
Dílo Anny Hulačové
8
Fotogalerie

O nejvýznamnější české umělce současnosti je v zahraničí zájem. Galeristům, kteří je zastupují, se podařilo jejich díla prodat do významných sbírek velkých institucí, ale také do těch soukromých. Celkem loni zaplatili sběratelé za díla tuzemských současných autorů desítky milionů korun.

„Prodali jsme instalaci Evy Koťátkové do sbírky Deutsche Telekom. Je to už podruhé, kdy si její kurátoři vybrali dílo Koťátkové,“ říká Katherine Kastner, spolumajitelka galerie Hunt Kastner, která Koťátkou spolu s dalšími umělci zastupuje. Koťátková je druhá v žebříčku nejvýznamnějších českých současných umělců J&T Banka Art Index.

Stejná galerie prodala také několik soch a instalací Anny Hulačové do prestižních soukromých sbírek v Belgii, Švýcarsku, Maďarsku, na Slovensku a dokonce na Tchajwanu. „Také nás velmi potěšilo, že práce Jiřího Thýna skončily v mezinárodních sbírkách. Ať už to byla Flash Art Collection, nebo soukromá sbírka známého umělce žijícího v Londýně,“ dodává Kastner.

Do sbírky Evropské centrální banky zamířila socha Romana Štětiny, kterého zastupuje Polansky Gallery. „Podařilo se nám také prodat několik obrazů Vladimíra Houdka do skvělé italské sbírky Antonia Copoly,“ říká majitel galerie Filip Polanský. Štětinu letos Polanský představí samostatnou výstavbou na důležitém veletrhu Art Brussels.

I když video art nepatří mezi sběrateli k nejoblíbenějším artiklům, prodala loni Drdova Gallery video Pavly Scerankové do polského muzea ve Wroclavi. V dubnu bude mít jednadvacetiletá sochařka Sceranková spolu se sestrou, fotografkou Lucií, v Pump House Gallery v Londýně dosud největší autorskou výstavu.

Část děl českých autorů skončilo také v českých galeriích. „Je velmi důležité, aby klíčové práce zůstaly v Česku a ve veřejných sbírkách. Proto jsme radi, že díly Jiřího Thýna a Daniela Pitína koupila Galerie hlavního města Prahy,“ dodává Katherine Kastner. Drdova Gallery prodala instalace fotografa Václava Kopeckého do galerie Klatovy Klenová.

Velké téma o trhu se současným českým uměním čtěte v zítřejším vydání deníku E15.