Čeští stravenkáři z Wasa Group nasypou do start-upů desítky milionů

Černá labuť v centru Prahy je domovem start-upů VimVic.cz, Tipli.cz nebo Stario. Za všemi je internetový podnikatel Michal Hardyn.

Černá labuť v centru Prahy je domovem start-upů VimVic.cz, Tipli.cz nebo Stario. Za všemi je internetový podnikatel Michal Hardyn. Zdroj: VimVic.cz

Projekty internetového podnikatele Michala Hardyna získaly od Wasa Group kapitálovou injekci.
Wasa Group vydělává hlavně na stravenkách a dalších zaměstnaneckých benefitech. Zisk bude nově investuje rovněž do start-upů. Projekty, které si nově investoři vybrali, sídlí v pražské Černé labuti.
Víceúčelové centrum Černá Labuť v centru Prahy je domovem podniků kolem internetového byznysmena Michala Hardyna.
Kanceláře v Černé labuti nehostí internetové byznysmeny poprvé. Ještě v roce 2014 tam sídlila i skupina Rockaway Jakuba Havrlanta.
Michal Hardyn má za sebou již projekty typu cashbackové služby PlnáPeněženka.cz nebo digitální agenturu 5DM.
7
Fotogalerie

Internetový podnikatel Michal Hardyn našel investory do svých start-upů. Kapitálová injekce od Wasa Group má mimo jiné pomoci nastartovat výdělky v on-line vzdělávání.

Na českém trhu se rodí nová start-upová skupina. Opírá se o kapitál brněnské společnosti Wasa Group. Firma byznysmenů Petra Špačka a Libora Daňka vydělává hlavně na stravenkách a dalších zaměstnaneckých benefitech. Na Slovensku je v této branži jedničkou.

„Máme k investicím připravené desítky milionů korun,“ sdělil Vladimír Štastný. Ten se Špačkem a Daňkem novou investiční strukturu nazvanou Koopeo Ventures vlastní.   

Nejnovějším úlovkem investorů je služba Tipli.cz. Za ní je internetový podnikatel Michal Hardyn. Tipli zprostředkovává levnější nákupy na internetu pomocí takzvaného cashbacku. Portál dostane od e-shopu odměnu za zákazníkův nákup a cashbacková služba se následně s kupujícím rozdělí o výdělek s kupujícím. Hardyn už v minulých letech úspěšně zprovoznil podobný web PlnáPeněženka.cz.   

Kromě Česka se Tipli brzy chystá i na Slovensko. „Během příštího roku přidáme Polsko a zvažujeme Rumunsko, kde je společnost Koopeo respektive Wasa Group také investičně aktivní,“ uvedl Hardyn.

Druhou investicí byznysmenů Špačka a Daňka je on-line vzdělávací portál VímVíc.cz. Také v tomto případě je jeho zakladatelem Michal Hardyn. „Projekt VímVíc.cz je zaměřený hlavně na lokální příležitosti a pohybuje se na extrémně zajímavých trzích vzdělávání a HR, které prochází velkou proměnou s nastupující generací mileniálů a také s příchodem nových moderních technologií,“ popsal byznys jeho zakladatel.

Zatímco v Tipli mají investoři z Wasa Group sedmdesát procent, získali ve VímVíc třiceti procentní podíl. Wasa Group má na účtu nerozděleného zisku minulých let přes 320 milionů korun. Hodnota aktiv skupiny převyšuje půl miliardy. Společnost již na začátku letošního roku investovala do internetového srovnávače Atoto.cz.