Bohatí Češi loví start-upy, investice dosahují řádu miliard

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Anna Vacková, E15

Jakub Havrlant
Jakub Havrlant
Jakub Havrlant
Jakub Havrlant
Jakub Havrlant, Rockaway Capital
6
Fotogalerie

Skupiny jako J&T nebo KKCG či někdejší přední postavy energetiky typu Martina Romana nebo Vladimíra Johanese se vrhly do financování malých technologických projektů slibujících velké zisky.

V tuzemsku se roztrhl pytel s fondy a investičními skupinami, které posílají peníze malým firmičkám přicházejícím s nějakou technologickou novinkou zpravidla spojenou s internetem. V součtu jsou to investice nejméně v miliardovém řádu. Boom kopíruje dění v USA, kde se již mluví o bublině.

Na českém trhu se do sféry takzvaného venture kapitálu vrhli i miliardáři, kteří vyrostli na tradičním byznysu. Nechtějí si nechat ujít příležitost být u něčeho, co může změnit svět. Riskují sice ztrátu více než jinde, ale vidina možného velkého výdělku je neodolatelná.

„V J&T Ventures investujeme do start-upů, jež mají potenciál vydělat minimálně osmi- až desetinásobek investice během tří čtyř let,“ uvedl Adam Kočík, zástupce fondu, který zastřešuje J&T Banka.

Zakladatelé start-upů si aktuálně libují. „Podle mé zkušenosti není vůbec složité dostat se k největším českým investorům. Investoři sledují trendy a vyhledávají lokální start-upy v oborech, které na zahraničním trhu rostou,“ řekl podnikatel Michal Hardyn, mezi jehož aktuální projekty patří VímVíc.cz zaměřené na vzdělávání a personalistiku. Web spustil na konci loňského roku a od té doby dostal tři serózní nabídky od velkých investorů.

„Klasickým příkladem investorů bývají majitelé společností, kteří hledají možnosti investování části zisku mimo svoji stávající společnost,“ sdělil Bořivoj Líbal, řídící partner advokátní kanceláře PwC Legal.

Stejně tak se podle něj do těchto investic pouštějí lidé, kteří prodejem svého podniku získali víc peněz, než jsou schopni utratit, a hledají investiční příležitosti, které sice vyžadují jejich zapojení, ale ne na plný úvazek.

Startupové investice ale spustili i lidé, kteří sami s malými internetovými či technologickými firmami začínali. Příkladem je Rockaway Jakuba Havrlanta či Y Soft Václava Muchny.

Zakladatelé start-upů se nechávají často strhnout příklady úspěšných českých firem typu prodejce letenek Skypicker, nedávno přejmenovaný na Kiwi. V této globálně působící skupině má kapitál i bývalý šéf ČEZ Martin Roman.

„Startupovému ekosystému v Česku určitě nějaká bublina nehrozí,“ soudí Jaroslav Trojan, přední postava venture kapitálové společnosti Credo Ventures. Výhodou podle něj je, že mnoho tuzemských technologických firmiček vyvíjí produkty a služby pro byznysovou sféru, a ne pro konečné spotřebitele.