Cestovky: Češi se přestali bát Egypta, zájem o Tunisko klesá

Tunisko

Tunisko Zdroj: Libor Budinsky

Řecké ostrovy a Turecko vedou prodeje letních leteckých zájezdů v Česku. Dovolené v Tunisku po teroristickém útoku v březnu výrazně zlevnily. Vyplývá to z údajů cestovních kanceláří a prodejců zájezdů. Podle údajů cestovního portálu Invia.cz tvoří zájezdy do Řecka 28 procent z celkového prodeje first minute pobytů na letošní léto.

„Češi v tuto chvíli za dovolenou na letošní léto utrácejí v průměru 12 856 korun na osobu, což je o 426 korun více než v loňském roce,“ uvedl Michal Tůma z Invia.cz.

Nejprodávanějšími letními destinacemi cestovní kanceláře Exim tours jsou Řecko, Turecko a Itálie. „Průměrné ceny vzrostly meziročně o cca 500 až 750 korun na osobu a týdenní letecký zájezd,“ uvedl marketingový ředitel Stanislav Zíma.

Podle agentury eTravel.cz je skokanem na trhu Egypt. „Meziročně se u nás prodej zájezdů téměř zdvojnásobil. Důvěru klienti znovu nabyli díky klidné bezpečnostní situaci, láká je stabilní počasí a cenová dostupnost,“ uvedla mluvčí Simona Fischerová.

Roste zájem o Albánii

Po teroristickém útoku v muzeu v centru Tunisu, při kterém zahynulo 25 lidí, z toho 20 zahraničních turistů, poptávka po této destinaci klesla. Průměrná cena prodaného zájezdu do Tuniska se snížila proti loňsku o 1989 na 11 957 korun na osobu.

Z netradičních destinací roste poptávka po dovolené v Jižní Americe, zájem je o pobyty například v Peru nebo v Bolívii. Poptávka po Albánii se letos zvýšila trojnásobně, uvedla Invia.cz. U leteckých pobytů je rostoucím trendem stravování all inclusive, což preferuje až 70 procent klientů CK.