Cestovky rozptylují obavy z Řecka výraznými slevami

ilustrační foto

ilustrační foto

Turistický ruch v Řecku zřejmě letos čeká obtížný rok. Naznačují to alespoň prodejní statistiky tuzemských cestovních kanceláří. Těm sice stoupá počet zákazníků, kteří si s předstihem nakupují zájezdy zejména na řecké ostrovy, je to ale vykoupeno výrazným poklesem cen.

Právě nižšími cenami se místní obchodníci snaží vyvážit obavy turistů, že se ekonomická situace v Řecku zhorší a zemí se prožene nová vlna nepokojů.

Vloni dosahovala podle marketingového ředitele cestovní agentury Invia.cz Michala Tůmy průměrná cena za smlouvu u zájezdů do Řecka 40 303 korun, letos je to prý jen 25 422 korun; do této částky se počítá součet všech osob, které se zájezdu zúčastní, je proto podstatně vyšší, než běžné ceny zájezdů. Společnosti tak ve srovnání s loňským prodejem zájezdů na první moment přibylo uzavřených smluv o 19 procent, obrat se nicméně snížil o čtvrtinu.

V průměru jsou zájezdy do Řecka ve srovnání s loňským rokem o 15 procent levnější, potvrdil mediální zástupce cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko. Podle Lenky Stehlíkové z ITS Billa Travel letos cena zájezdů vyvažuje obavy. Hotely prý nabízejí velké slevy za včasný nákup, což se promítne i do cen cestovních kanceláří. Někteří klienti se totiž na ekonomickou situaci Řecka při nákupu dovolené dotazují, jsou to ale spíše ojedinělé dotazy, dodala.

Kolik přijelo do Řecka turistů

201117 milionů
201015 milionů
200915 milionů

Zdroj: Mag Cosulting

Vloni zažilo Řecko nebývalý turistický boom, když podle Jaromíra Beránka z analytické společnosti Mag Consulting do země přijelo téměř o 14 procent zahraničních turistů meziročně více. Částečně to bylo způsobené odlivem turistů z Egypta, který se potýkal s důsledky protivládních nepokojů. Optimistický výhled na letošní rok, který počítá s udržením Řecka v eurozóně, by podle Beránka mohl tento trend udržet, ale za cenu podstatného snížení cen a marží tamních hotelů. Pokud by se ale země ve společenství neudržela, dosáhl by pokles příjezdů turistů i dvouciferných hodnot.