Cestovky: Zájem o dovolenou ve Francii v létě klesne minimálně o třetinu

následky útoku v Nice

následky útoku v Nice Zdroj: ctk

Teroristický útok ve francouzském Nice povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, zejména však kvůli loňským útokům v Paříži. "Na Riviéře je nyní odhadem 6000 až 8000 českých turistů," odhadl místopředseda ACK Jan Papež. Francie byla loni osmou nejoblíbenější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo 139 tisíc Čechů.

Podle Georgese Panayotise, šéfa společnosti MKG monitorující evropský turistických ruch, opakované atentáty zřejmě negativně ovlivní jeden z hlavních příjmů francouzské ekonomiky. Cestovní ruch představuje asi sedm procent HDP země a zaměstnává dva miliony lidí.

Zrovna tento týden ve středu, kdy poprvé zasedal výbor pro naléhavé řešení situace v turismu, vyzval francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault k „všeobecné mobilizaci“ s cílem udržet vedoucí postavení Francie ve světovém cestovním ruchu, které má v žebříčku co do počtu návštěvníků (loni asi 84 milionů zahraničních turistů).

Teroristické útoky z loňského ledna, listopadu a tohoto týdne podle Panayotise na určitou dobu počet turistů výrazně sníží. „Již od včerejšího večera jsme zaznamenali masové rušení rezervací,“ řekl dnes agentuře AFP šéf hoteliérů v Nice Denis Cippoloni s tím, že přesnou bilanci není zatím možné vyčíslit. Například německá cestovní kancelář TUI už navrhla svým klientům zdarma změnu či zrušení rezervací v Nice až do 31. července.

V Nice se ruší také kulturní akce. Například se nebude konat jazzový festival, který měl začít v sobotu. Dnešní koncert v Nice zrušila i barbadoská zpěvačka Rihanna. Útok v Nice povede i k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii. Myslí si to místopředseda Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež. Podle něj do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, to ale zejména kvůli listopadovým útokům v Paříži.

České aerolinie dnes vypravily jeden zpáteční let mezi Prahou a Nice. „V souvislosti s událostmi v Nice České aerolinie neregistrují ani zvýšený počet telefonátů cestujících na kontaktní centrum, ani zvýšený počet rušení letů či rezervací na lince ČSA do/z Nice nad rámec běžného denního provozu,“ uvedl dopoledne mluvčí aerolinek Daniel Šabík