Cestovním firmám se opět propadly tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Cestovatelskému byznysu se loni nepodařilo zastavit pokles z krizových let. Neopakoval se sice šestimiliardový meziroční propad z roku 2009, tržby cestovních kanceláří, agentur a rezervačních společností se ale dále snížily o 1,7 miliardy na 42,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů statistického úřadu a analytické společnosti Mag Consulting.

S poklesem tržeb se musely bez výjimky vyrovnat i čtyři největší cestovní kanceláře, Exim Tours, Čedok, Fischer a Firo-tour. „Důvodem je hlavně klesající cena zájezdů, lidé stále šetří a preferují kratší pobyty,“ uvedl Tomáš Brejcha z Čedoku.

„Je obrovský tlak na marže, ceny se snižují, nároky klientů na kvalitu jdou ale opačným směrem,“ doplnil Stanislav Zíma z Exim Tours.

Hospodaření největších cestovních kanceláříHospodaření největších cestovních kanceláří|firmy, CSU

Přílišný optimismus nepanuje ani pro letošek, ačkoli se očekává oživení trhu. Nejlepší scénáře hovoří o stagnaci především kvůli zastaveným prodejům do severní Afriky z počátku roku. „Do konce května jsme měli pokles tržeb o 12 procent,“ řekl majitel Exim Tours Ferid Nasr. V podnikatelském plánu má největší cestovka stejné tržby jako loni. Podle zástupců firem budou ceny zájezdů růst. Kanceláře zvýší marže a také omezí levné prodeje v režimu „last minute“. „To se projeví už toto léto. Kromě Egypta je zájezdů last minute výrazně méně,“ řekl Brejcha.

Analytik Mag Consulting Jaromír Beránek předpovídá na nejbližší měsíce a roky větší koncentraci trhu směrem k velkým cestovkám. „Důvodů je hned několik: důraznější a viditelnější marketing, více prodejních kanálů a očekávaná větší jistota v případě nějakých problémů,“ uvedl Beránek. Mag Cosulting odhaduje, že jen za zájezdy lidé loni utratili kolem 35 miliard korun. To by znamenalo, že pětice největších cestovek už drží na trhu téměř třetinový podíl.

Exim Tours rozjede lyžařské zájezdy

Největší česká cestovní kancelář Exim Tours začne na následující zimu nově prodávat lyžařské zájezdy do Alp s vlastní dopravou. Firma se přitom dosud výhradně soustředila na letecké zájezdy k moři nebo víkendové pobyty v evropských velkoměstech. V první sezoně Exim Tours počítá s tím, že odveze do Rakouska, Itálie, Švýcarska a Francie řádově tisíce lidí. Podobně vstoupila na trh lyžařských zájezdů přede dvěma lety i do té doby letní CK Fischer.