Čína je v Hollywoodu. Nejbohatší Asiat koupil producenta Jurského světa

Wanda Cinema

Wanda Cinema Zdroj: Profimedia.cz

Poprvé v historii vstoupila Čína do Hollywoodu. Konglomerát Dalian Wanda Group se dohodl na převzetí americké filmové produkční společnosti Legendary Entertainment za zhruba 3,5 miliardy dolarů (téměř 87 miliard korun). Předseda čínské skupiny, nejbohatší muž Asie Wang Ťien-lin se tak zřejmě stane prvním Číňanem, který bude ovládat hollywoodskou filmovou společnost.

Legendary stojí za filmy jako Jurský svět, Godzilla nebo za filmovou trilogií o netopýřím muži Batmanovi. O prodeji firmy se mluví už několik měsíců, připomíná Variety.

Čínská skupina ve společnosti kupuje kontrolní podíl jednak kvůli právům duševního vlastnictví, ale také proto, aby pomohla Číně získat větší slovo v globálním filmovém průmyslu, uvedl Wang na dnešním setkání v Pekingu.

„Wanda a Legendary vytvoří zcela novou mezinárodní zábavní společnost,“ prohlásil podle Variety šéf Legendary Thomas Tull, který nadále zůstává ve funkci. „Sledujeme ve světě rostoucí poptávku po kvalitní zábavě, zejména pak v Číně. Zkombinujeme tedy ty nejsilnější stránky obou firem, abychom světovému publiku nabídli ještě lepší zažitek,“ dodal.

Wang Ťien-lin, majitel Dalian Wanda GroupWang Ťien-lin, majitel Dalian Wanda Group|CC BY-SA 2.0: World Economic Forum WikimediaWang Ťien-lin, majitel Dalian Wanda Group

Wang: Chceme globální pozici

Čínskému konglomerátu již patří titul největšího světového provozovatele kin. Dalian Wanda ovládá americký řetězec kin AMC Entertainment Holdings, který je dvojkou na severoamerickém trhu, a australského provozovatele kin Hoyt's.

Společnost Wanda Cinema Line Corporation, která je jednou ze součástí konglomerátu, je největším provozovatelem kin v Číně.

„Wanda má už teď významné postavení v čínském filmovém průmyslu, ale my chceme globální pozici. Možná tak převezmeme další společnosti v Holywoodu,“ uvedl v této souvislosti Wang s tím, že se Wanda dívá také do Evropy, ceny jsou ale příliš vysoké. „Budeme vyčkávat,“ dodal.

Jurský svět: recenze filmu