Čínská firma chce investovat ve Františkových Lázních 270 milionů

Františkovy Lázně

Františkovy Lázně Zdroj: Richenza via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská společnost Yihai Group chce ve spolupráci s Františkovými Lázněmi investovat asi deset milionů euro (asi 270 milionů korun). Investice by měly jít do oprav dnes nepoužívaných lázeňských nemovitostí, řekl generální ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Částka je o jeden řád nižší, než prezidentskou kanceláří zveřejněné údaje. Podle Ciglanského zřejmě došlo k chybě při přepisu, řekl.

Nicméně i tak jde podle Ciglanského o vysokou investici. „Konkrétní dohoda je zatím v jednání. Mělo by jít o nemovitosti, které jsou dnes mimo provoz a které by čínský partner opravil pro lázeňský provoz. Jestli by je sám provozoval nebo bychom je provozovali my, ale zatím není dohodnuto. Další variantou je vytvoření společné firmy,“ řekl Ciglanský.

Lázeňská společnost podepsala s čínskou firmou memorandum při návštěvě čínského prezidenta. Na něj pak bude navazovat další jednání. Jak doplnil Ciglanský, je možné, že jednou bude skutečně dosahovat investice Hradem zmiňovaných 100 milionů eur.

Skupina firem Lázní Františkovy Lázně nyní provozuje asi 1500 lůžek v lázeňských zařízeních. Pokud by vyšla čínská investice do nepoužívaných objektů, mohl by podle Ciglanského jejich počet narůst o 200 až 300.