Čínští turisté lámou rekordy, v cizině loni utratili 165 miliard dolarů

Turisté (ilustrační foto)

Turisté (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Matthew Kenwrick via Flickr

Zájem Číňanů o svět zažívá velký boom. Výdaje čínských cestovatelů v zahraničí se loni zvýšily o 28 procent na rekordních 165 miliard dolarů (čtyři biliony korun). Šlo o nejvyšší procentní nárůst za dva roky. Jednotlivé země proto mění pravidla pro vydávání víz a podepisují letecké dohody, aby tak získaly z peněz čínských turistů co největší podíl.

Disponibilní příjmy Číňanů stabilně rostou a zájmu o cestování nahrává také příznivý vývoj směnných kurzů. Čínský jüan loni vůči japonskému jenu a australskému dolaru stoupl o více než deset procent. Zisk vůči euru byl dokonce ještě vyšší, činil více než 14 procent, a minulý měsíc jüan stoupl k euru na nový rekord.

Svět má o čínské turisty zájem, Česko také

Vlády blízkých i vzdálených zemí se proto snaží přilákat do své země co nejvíce čínských turistů. Loni v listopadu podepsaly Spojené státy s Čínou významnou dohodu o rozšíření vydávání víz pro čínské turisty. Malajsie a Indonésie zase letos chtějí zrušit víza pro čínské turisty a Thajsko uvažuje o zrušení poplatků za víza. Austrálie už v lednu podepsala s Čínou dohodu o rozšíření leteckého spojení z Pekingu, Šanghaje a Kantonu, a to s okamžitou platností.

Čínské turisty se snaží přilákat i Česká republika. Jedná se například o zavedení přímé linky mezi Prahou a Čínou, kterou je ochotno pobídkami podpořit i ministerstvo dopravy.

Česká televize (ČT) navázala loni spolupráci s největší čínskou státní televizí China Central Television (CCTV). Obě televize si navzájem vymění pořady a ČT do Číny pošle hlavně cestopisy z různých koutů České republiky. V Praze se také natáčel čínský film, který se má v kinech objevit letos 14. února. Propagační akce organizují i jednotlivé kraje. V roce 2013 se v českých hotelech a penzionech ubytovalo přes 174 turistů z Číny a podle odhadů měl tento počet loni vzrůst o 11 procent.

Číňané v Česku utratí v průměru 18 tisíc
Číňané utrácejí stále víc i v České republice. Podíl výdajů čínských turistů na celkových výdajích návštěvníků ze zemí mimo Evropskou unii se loni zvýšil o čtyři procentní body na 14 procent. Průměrná výše nákupů, které uskutečnili čínští turisté, se loni zvýšila o 2000 korun na 17 918 korun, vyplývá z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení daně z přidané hodnoty (DPH). Letos by do Česka mělo podle odhadů přijet asi 210 tisíc čínských turistů.

Turismus v Číně naopak klesá

Čína ale také čelí obrovskému „deficitu v cestovních ruchu“, protože naopak příjmy od turistů, kteří navštívili Čínu, byly loni o 114 miliard dolarů nižší, než kolik Číňané utratili za cesty do zahraničí. Tento schodek byl o 50 procent vyšší než o rok dříve.

Počet zahraničních turistů v Číně loni podle údajů národního úřadu pro cestovní ruch klesl na 116,91 milionu, v roce 2011 zemi navštívilo 135,42 milionu turistů. Pokles je připisován vysokému znečištění, růstu kurzu domácí měny a složitému procesu při získávání víz, kvůli čemuž turisté raději míří do sousedních zemí.