Citelum zemi neopustí, i když nevyhraje

Eltodo

Eltodo Zdroj: Eltodo

Česko - francouzská společnost Eltodo-Citelum, která spravuje veřejné osvětlení v Praze a dalších českých městech, připravuje krizový plán. Letos jí končí patnáctiletá smlouva s Prahou. Pokud v novém výběrovém řízení neuspěje, přijde o sedmdesát procent příjmů.

„Pochopitelně musíme počítat i s možností, že zakázku v Praze nezískáme. Proto už vytváříme strategický plán ve spolupráci s Eltodem na příštích pět let,“ řekl deníku E15 Michel Tesconi, ředitel Citelum, jež ve společném podniku s Eltodo drží poloviční podíl.

Žádný z plánů nezahrnuje odchod Citelum z Česka, tvrdí Tesconi. „Je to země, která má pro nás velkou budoucnost,“ dodává. A to navzdory tomu, že se Eltodo-Citelum soudí s Libercem o platnost výpovědi smlouvy na správu veřejného osvětlení. Výhodnost smlouvy prověřuje i Ústí nad Labem.

Hlavní město vypíše výběrové řízení na desetiletou správu osvětlení v letošním roce. Hlavním kritériem pro výběr dodavatele bude cena. Ta by podle modelových propočtů, které si nechalo město zpracovat, měla klesnout proti nynější výši o patnáct procent. Pak by pro Prahu bylo výhodnější službu koupit, než ji zajišťovat vlastními silami. V prvním roce nové smlouvy by to znamenalo pokles nákladů z 515 na 437 milionů korun.

„Šetření je běžné všude. Nelze ale jen snižovat cenu na úkor kvality,“ je přesvědčen Tesconi. Město by podle něho mělo po účastnících výběrového řízení raději požadovat, aby za pevně stanovenou částku dodali co možná nejkvalitnější a nejlepší službu. „Firmy více motivuje, když mají přijít s nějakým chytrým řešením,“ míní Tesconi.

Za příklad dává Benátky, kde Citelum nedávno vyhrálo veřejnou soutěž na další období. Kromě zajištění veřejného osvětlení pro město firma zajistí instalaci vysílačů sítě Wi-Fi na sloupech veřejného osvětlení. Součástí kontraktu je i osazení lodí solárními články, které dodají energii pro osvětlení. Ze sítě veřejného osvětlení vytvoří i zdroj pro dobíjení elektromobilů. „Nová smlouva v Benátkách je víc než jen městské osvětlení. Je to jakýsi projekt smart-city,“ dodává Tesconi.

Konec starých dobrých časů

Firma není dobročinný ústav