Coca-Cole klesl zisk o polovinu, výsledky nepříznivě ovlivnil silný dolar

Coca-Cola

Coca-Cola Zdroj: Leo Hidalgo via Flickr (CC BY 2.0)

Největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 55 procent na 770 milionů dolarů (18,9 miliardy korun). Výsledek ale mírně překonal očekávání analytiků. V hospodaření firmy se mimo jiné nepříznivě odrazil silnější kurz dolaru, který jí snížil tržby ze zahraničí. Tento vliv ale předčily tržby firmy na jejím největším trhu v Severní Americe, které se zvýšily poprvé za čtyři čtvrtletí.

Čistý zisk na akcii se ve čtvrtletí snížil na 17 centů, zatímco ve stejném období předloni činil 38 centů. Bez zahrnutí mimořádných položek firma vydělala 44 centů na akcii. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 42 centů na akcii. Celkový čistý provozní příjem pak klesl o dvě procenta na 10,87 miliardy dolarů, také ale překonal odhady.

Tržby v Severní Americe se zvýšily o dvě procenta na 5,37 miliardy dolarů. V posledních třech čtvrtletích zde přitom firmě obrat klesal, nebo zůstával beze změn. Zákazníci na severoamerickém trhu měli obavy z umělých sladidel v dietních limonádách a nakupovali raději nápoje, které považovali za zdravější.

Podle analytiků pijí američtí spotřebitelé limonádu méně i nadále, platí za ni ale víc. Za celé čtvrtletí se ceny výrobků Coca-Coly v Severní Americe zvýšily o čtyři procenta. Levnější benzin a lepší situace na pracovním trhu ale mnoha zákazníkům umožnily sáhnout hlouběji do kapsy.

Akcie firmy po oznámení výsledků zamířily vzhůru a krátce po zahájení obchodování v New Yorku přidávaly skoro čtyři procenta.

Přechodový rok 2015

Coca-Cole v poslední době klesaly zisky i tržby, na což americký podnik zareagoval omezováním výdajů. Loni v říjnu uvedl, že plán snížení nákladů do roku 2019 zvyšuje na tři miliardy dolarů, trojnásobek proti původnímu únorovému předpokladu.

Na začátku letošního ledna Coca-Cola uvedla, že v rámci plánů na snižování nákladů propustí v příštích měsících 1600 až 1800 lidí. Celkem jich podnik zaměstnává přes 130 tisíc.

Výkonný ředitel Muhtar Kent ve výsledkové zprávě podotkl, že firma udělala pokrok v uskutečňování „strategických plánů“, které oznámila v říjnu. Rok 2015 ale dál vnímá jako přechodový. Přínos již dříve ohlášeních opatření se totiž projeví až za nějakou dobu, zatímco makroekonomické podmínky jsou „nejisté a nestabilní“.