ČOI varuje před nebezpečným stolkem, může explodovat

Konferenční stolek Lotus může dle zjištění ČOI samovolně explodovat

Konferenční stolek Lotus může dle zjištění ČOI samovolně explodovat Zdroj: COI

Česká obchodní inspekce varuje spotřebitele před koupí nebezpečného konferenčního stolku Lotus. Skleněná deska stolku může při běžném způsobu používání samovolně explodovat a odlétající střepy mohou způsobit vážná poranění přítomným lidem.

Inspektoři se na stolek, vyrobený v Německu, zaměřili na základě oznámení spotřebitele. „Tento výrobek nevyhověl požadavku na minimální počet úlomků po rozbití při laboratorní zkoušce rozpadu. Sklo o tloušťce čtyři až 12 milimetrů se nesmí rozbít na více než 40 úlomků a jejich maximální délka nesmí překročit 100 milimetrů,“ uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

ČOI zjistila, že při běžném používání konferenčního stolku může krycí skleněná deska náhle samovolně explodovat. „Při tom se rozpadne na nesčetné množství nestejně velkých střepů a velké střepy špičatého tvaru zůstanou přichyceny na horní straně kovových noh, zatímco ostatní střepy se rozletí po místnosti. Při dopadu střepů hrozí nebezpečí poranění přítomných uživatelů,“ dodala mluvčí.

Podle Fléglové sklo tyto požadavky nesplňuje, proto ČOI prodej stolku zakázala a distributor stáhnul tento rizikový výrobek z trhu.

ČOI: 80 % kontrolovaných e-shopů porušovalo zákon