Crocodille expanduje, na řadě je západ

prodej baget

prodej baget Zdroj: profimedia.cz

Největší tuzemský výrobce baget a sendvičů, firma Crocodille, rozjíždí rozsáhlou zahraniční expanzi. Po Rakousku, Maďarsku a Německu proniká na španělský trh. Aktuálně Crocodille spolupracuje s odběratelem na ostrově Mallorca, a připravuje se tak k expanzi na španělskou pevninu.

„Zásobujeme na dvě stovky prodejních míst. Na Mallorce jde především o sezonní trh, hlavními zákazníky jsou turisté. Nicméně jsme zaznamenali nadprůměrné prodejní výsledky,“ sdělil deníku E15 ředitel zahraničního obchodu Crocodille Oldřich Bláha. Podobnou spolupráci už letos na jaře firma navázala v Rusku a v Rumunsku. Ve fázi příprav je nyní expanze do Bulharska.

„Aktuálně se připravuje plán pro rok 2013, který bude ve znamení vstupu na další trhy, tentokrát se zaměřením na západní Evropu. Naše výrobní závody splňují nejpřísnější parametry pro potravinářskou výrobu v Evropě,“ tvrdí Bláha.

Mezitím Crocodille pokračuje v budování distribuční sítě poboček v Maďarsku a Rakousku. Od loňského prosince firma působí v Německu, kam vstoupila akvizicí německého výrobce balených sendvičů Bakestreet. V Berlíně teď připravuje distribuční depo, které se zaměří na rozvoz čerstvého sortimentu. Chystá také rekonstrukci výrobního závodu, jenž převzala a který má pokrýt poptávku klíčových odběratelů v oblasti.

Už dříve jediný vlastník Crocodille Petr Cichoň řekl, že o doplnění části strojní technologie může továrna dosahovat denní kapacity kolem 60 tisíc kusů.

Crocodille vlastní rovněž síť rychlého občerstvení Bageterie Boulevard. Také s tímto konceptem se v budoucnu plánuje uchytit v zahraničí. Novinkou Crocodille na tuzemském trhu by měl být v blízké době koncept občerstvení do auta Drive-in.

Před týdnem čelila firma návrhu na insolvenci, který podal Milan Kvasnička z Týnce nad Labem. Podnikatel tvrdil, že mu Crocodille dluží za přepravu zboží 413 tisíc korun. Městský soud v Praze ale návrh zamítl kvůli nedostatečným údajům o dalších věřitelích.

V roce 2010 firmě Crocodille ČR vzrostly tržby o pětinu na 855 milionů korun a zisk stoupl zhruba o devět procent na 59 milionů korun. Loňské výsledky firma zatím nezveřejnila.