Cukrářům z Ovocného Světozoru je Praha malá, chystají expanzi po Česku

Ovocný Světozor

Ovocný Světozor Zdroj: Ovocny Svetozor

Na patnáct až dvacet nových provozoven odhadují majitelé Ovocného Světozoru potenciál cukrářské sítě pro franšízovou expanzi do velkých měst tuzemska. Ze strany partnerů si to vyžádá investici v součtu kolem sto milionů korun.

Legendární pražské zmrzlinářství a cukrářství Ovocný Světozor stojí před jedním z nejzásadnějších milníků své čtyřicetileté historie. Po vybudování sítě prodejen v metropoli pracuje na rozšíření byznysu do dalších velkých měst tuzemska. A to v podobě franšízy.

Síť s dvěma stovkami zaměstnanců a tržbami kolem dvou set milionů korun má v hlavním městě deset provozoven. „V Praze jsme si odladili řízení řetězce z hlediska kvality, výroby, hospodaření s lidskými zdroji,“ řekl spolumajitel firmy Petr Kobrle. Tento proces trval pět let. Stejně ale počítá s tím, že prvních pět franšíz bude rovněž sloužit jako pilotní projekt. V něm si vyzkouší funkčnost celého modelu.

Pro franšízovou expanzi už firma ovládaná rodinou Jiřího Hájka buduje nové oddělení stejně jako školící středisko pro franšízanty. Hotový má pro ně rovněž podrobný manuál.

Byznys pro srdcaře

První zájemci se již hlásí. „Řada z nich však vůbec nemá představu, jak je to složitý byznys,“ dodal Kobrle. Svízel je například se šíří sortimentu. Zatímco řada fast-foodů podnikajících formou franšíz má třeba jen několik desítek produktů, nabízí jich Ovocný Světozor několik stovek.

Finančně náročné je rovněž postavení prodejny. Vyžaduje investici nejméně šest milionů korun. Navíc nehledají někoho, kdo bude mít cukrárnu jen jako bokovku, kam se občas zajde podívat „Potřebujeme srdcaře,“ poznamenal Kobrle.

„Prodejna vydělává až od určitých tržeb. Proto potřebujeme města s vyšší kupní silou,“ dodal Kobrle. Celkový potenciál mimo hlavní město odhadují na patnáct až dvacet prodejen. V případě nejoptimističtější varianty tedy franšízanti vrazí do prodejen kolem 120 milionů korun.

Byznys story Ovocného světozoru čtěte v pondělním vydání deníku E15 a na E15.cz.