Další omezení igelitek: po zpoplatnění je na řadě snížení výroby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: velkr0, Flickr.com (CC BY 2.0)

Členské státy evropské unie musí v nejbližších letech výrazně omezit spotřebu lehkých plastikových tašek. Nařizuje jim to směrnice, kterou přijal Evropský parlament. Ta dává členským státům na výběr několik cest ke snížení. Oponenti, kteří návrh označovali za zbytečné omezení práv spotřebitelů, byli většinou europoslanců přehlasováni.

Unijní země budou muset tašky buď do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiná opatření, která zajistí, aby jejich průměrná roční spotřeba klesla do roku 2019 na 90 kusů na osobu. O šest let později by se pak mělo ročně spotřebovat nejvýše 40 tašek na osobu. V současnosti přitom každý člověk použije podle statistik EU 200 tašek za rok.

„Zpoplatnění plastových tašek se již ukázalo být správnou cestou. Toto je historická šance, jak omezit jejich škodlivý dopad na životní prostředí,“ prohlásila zpravodajka návrhu Margrete Aukenová z poslanecké frakce zelených.

Čeští obchodníci omezení plastových tašek a sáčků odmítají, přestože všechny velké obchodní řetězce už tyto tašky zpoplatňují. Jak loni uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, jakákoli regulace se odrazí ve zvýšení cen pro zákazníky. „Daleko účinnější, a ukazuje se to u tříděného odpadu, je dlouhodobá společná kampaň, která není doprovázená sankcemi a restrikcemi,“ dodala.