Oceány se plní plasty rychleji, než se čekalo. Odpad by pokryl všechna pobřeží světa

Plastový odpad na pobřeží Norska

Plastový odpad na pobřeží Norska Zdroj: Bo Eide, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Každý rok končí v moři mnohem více plastů, než se dosud odhadovalo. Plastového odpadu je dokonce tolik, že by dokázal pokrýt všechna pobřeží světa, píše magazín Science.

V oceánech každý rok skončí desetina procenta světové produkce plastu. Tvrdil to odhad americké Národní akademie věd z roku 1975, který po dlouhá desetiletí nikdo neaktualizoval. Poslední studie ale ukazuje, že realita je zřejmě mnohem horší.

Podle vědců se totiž do oceánu každý rok dostane 15 až 40 procent plastů ze skládek pod širým nebem. Po zahrnutí všech 192 zemí světa s větší populací žijící na pobřeží to znamená 4,8 až 12,7 milionu tun plastů v roce 2010, neboli 1,5 až 4,5 procenta světové produkce.

Hlavní autorka studie Jenna Jambeck přirovnala množství osmi milionu tun k „pěti plastovým nákupním taškám naplněným plasty na každou stopu pobřeží na světě“. Množství vyprodukovaných plastů stále roste, a pokud jsou odhady správné, množství nových plastů v oceánu by se do roku 2025 zdvojnásobilo.

Plasty přitom nepředstavují jen estetický problém. Při dlouhodobém působení mořské vody a slunce se rozlámou na drobné úlomky a mořští živočichové si je následně pletou s potravou.

Nejen plasty samotné ale ohrožují mořský život. Jejich úlomky totiž do sebe vstřebávají jedovaté látky plovoucí v moři jako DDT, polychlorované bifenyly či rtuť. Ryby tak spolu s plasty přijmou jedovaté látky v mnohem vyšší koncentraci než okolního prostředí, a ty se v konečném důsledku prostřednictvím vylovených ryb dostávají zpět k lidem.