Dealer Volva Auto Hase je opět v insolvenci

Auto Hase

Auto Hase Zdroj: Autojob.cz

Jeden z dříve předních dovozců a servisů automobilů značky Volvo, pražská společnost Auto Hase, kvůli své platební neschopnosti znovu požádala soud o zahájení insolvenčního řízení a zjištění svého úpadku.

První pokus soud na začátku dubna odmítl, neboť firma podle soudu dostatečně nedoložila, že podmínky pro zjištění úpadku splnila. Uvedla tehdy sice několik svých věřitelů, ale nevyjádřila se ke splatnosti jejich pohledávek a k jejich současné výši. Soud proto dnes s Auto Hase opět insolvenční řízení zahájil.

Výše závazků po době splatnosti činí 53 milionů korun, zjistil deník E15 z nové žádosti firmy k soudu. Nejvíce z této částky dluží Finančnímu úřadu pro Prahu 6 (26 milionů) a UniCredit Bank (19 milionů).

Auto Hase působí na českém trhu od roku 1992. Za tu dobu prodala odhadem dva tisíce nových vozů Volvo a přes tisíc ojetých aut této značky. Důvodem konce společnosti jsou podle jejího vyjádření v návrhu potíže se splácením bankovních úvěrů za desítky milionů korun, které si společnost v uplynulých letech vzala na provoz a výstavbu autosalónu v obci Ořech nedaleko Prahy.

Na splácení mělo vliv i prodražování úvěrů kvůli opatrnosti bank v době krize.
Firma také stále klesal obrat z 550 milionů v roce 2008 na čtvrtinu v roce loňském. Firma chtěla v lednu situaci vyřešit odprodejem svých nemovitostí za 140 milionů korun. Prodej byl ale zmařen předběžným opatřením, které si vyžádali údajní věřitelé. Jejich pohledávky přitom Auto Hase neuznává.

Firma tak sice má podle svých slov vlastní aktiva včetně svých pohledávek ve výši 98 milionů a nemovitostí za odhadem 130 milionů korun, nemá ale žádnou finanční hotovost na hrazení svých závazků.
„Společnost důkladně zvážila svoji situaci a s ohledem na předběžná opatření váznoucí na nemovitostech a nedostatek finančních prostředků na účtech je její situace bezvýchodná a neřešitelná,“ uvedla v nové žádosti k soudu jednatelé Jiří Váňa a Milan Dolák, kteří firmu vlastní prostřednictvím společnosti Edvan. V roce 2008 Auto Hase koupili od tehdejších majitelů v čele s Ladislavem Zajícem za 150 milionů korun.