Diamant Blue Moon se prodal za rekordních 1,2 miliardy korun

Diamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. Kč

Diamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. Kč Zdroj: Profimedia.cz

Za rekordních v přepočtu 1,2 miliardy korun vydražila aukční síň Sotheby's v Ženevě dvanáctikarátový modrý diamant s názvem Blue Moon. Diamant se našel v lednu 2014 v jihoafrickém dole Cullinan.

Vzácný diamant měl původně váhu 29,6 karátu, po pětiměsíčním studování a tříměsíčním broušení a leštění provedeném v New Yorku má nyní 12,03 karátu.

Novým majitelem, který za drahokam zasazený v prstenu zaplatil 48,5 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč) včetně aukčních poplatků, je podle Sotheby's soukromý sběratel z Hongkongu. S dalším zájemcem na telefonu prý o kámen bojoval téměř osm minut. Po koupi ho okamžitě přejmenoval na Blue Moon of Josephine.

Odhadní cena činila 35 až 55 milionů dolarů (881 milionů až 1,38 miliardy Kč). Ačkoli se diamant nakonec vydražil za nižší než maximální odhadní cenu, zaplatil za něj zájemce i tak rekordní částku v přepočtu na karát.

Diamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. KčDiamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. Kč | Profimedia.cz

Už při nálezu kamene odborníci odhadovali, že bude mít po vybroušení obrovskou cenu. „Kámen je mimořádně jasně modrý s výjimečnou sytostí, tónem a čistotou. Je pravděpodobné, že jako vyčištěný kámen bude mít obrovskou cenu a význam,“ uvedl tehdy podle serveru Diamond World nálezce, společnost Petra Diamonds.

Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými a jihoafrický důl Cullinan je jejich hlavním nalezištěm na světě. Už v roce 2013 tam stejná společnost našla modrý diamant o hmotnosti 25,5 karátu a prodala ho za 16,9 milionu dolarů (dnes 425 milionů Kč).

Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa - Cullinan. Našel se v roce 1905 a váha původního kamene byla 3106 karátů. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty. Cullinan I. neboli Hvězda Afriky je zasazen v královském žezle a s 530 karáty je druhým největším broušeným diamantem na světě.

Diamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. KčDiamant Blue Moon se prodal za rekordních v přepočtu 1,2 mld. Kč | Profimedia.cz

Agentura AP upozornila, že jeden z největších růžových diamantů zasazený rovněž v prstenu, který se v úterý v Ženevě na aukci síně Christie's vydražil za v přepočtu 717 milionů Kč, získal také hongkongský sběratel. Kámen o váze 16,08 karátů pojmenoval hned po dražbě Sweet Josephine.

Při tradiční podzimní dražbě šperků aukční síň Sotheby's letos nabídla více než 500 položek, z nichž část vydražila za více než 139 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč).