Diváci mění pravidla. Romance porazila sci-fi

Trhák. Romance Hvězdy nám nepřály získala hned po premiéře cenné skalpy tradičních letních favoritů. Zásluhu na tom má ženské publikum

Trhák. Romance Hvězdy nám nepřály získala hned po premiéře cenné skalpy tradičních letních favoritů. Zásluhu na tom má ženské publikum Zdroj: cinemart

Skvělé recenze, Tom Cruise v hlavní roli a žánr, který v létě většinou nezklame. Nic z toho nezafungovalo, aby se snímek Na hraně zítřka stal jasným vítězem žebříčku návštěvnosti amerických kin o uplynulém víkendu.

Podle dat serveru Variety. com se Tom Cruise musel spokojit až se třetí příčkou a tržbami pod hranicí 30 milionů dolarů. Naopak na první místo se dostala druhá velká premiéra týdne, romance Hvězdy nám nepřály, která si u diváků vytočila 48,2 milionu dolarů.

„Na romanci přišly hlavně mladé ženy. Podle distributora 20th Century Fox tvořily divačky 82 procent, méně než 25 let bylo 79 procentům diváků,“ uvádí Ray Subers ze serveru Boxofficemojo.com. To do velké míry nabourává tradiční představy hollywoodských producentů o takzvané letní sezoně. Během ní studia nasazují největší snímky a očekávají velké zisky. Většinou jde o sci-fi, akční filmy a thrillery cílící na mladší mužské publikum.

Agentura Bloomberg si ale všímá, že příklon k ženskému publiku je trvalejší jev. A uplynulý víkend to potvrzuje dosud největším úspěchem. „Hvězdy nám nepřály vycházející ze stejnojmenného bestselleru je dalším příkladem snímku, který se snaží vytvořit silné pouto především se ženským publikem. Z nedávných filmů to byly například Ledové království, Zloba – Královna černé magie nebo Hunger Games,“ uvedl Bloomberg.