Do Česka přichází hotelový obr z Asie

Hotelová recepce

Hotelová recepce Zdroj: Profimedia

Český hotelový trh se po několika krizových letech dočká nové mezinárodní značky. V pražském Karlíně se v září otevře čtyřhvězdičkový hotel řetězce Pentahotels. Ten patří do portfolia hongkongského investorského konglomerátu New World Group.

„Česká republika je pro Pentahotels strategický první krok v oblasti střední a východní Evropy. Počítáme zde i s dalšími projekty,“ sdělil deníku E15 generální ředitel českých a rakouských aktivit Pentahotels Johannes Schuschu.

Společnost koupila v Karlíně od Quinn Group budovu, kde donedávna fungoval tříhvězdičkový hotel Ibis s více než dvěma sty pokoji. Nový investor nyní nemovitost kompletně přetváří ve stylu své značky, celková investice včetně pořizovací ceny je podle Schuschua 25 milionů eur (zhruba 640 milionů korun).

Pražský hotel je přitom součástí celosvětové expanze firmy, která plánuje do konce letošního roku otevřít ještě pět hotelů ve Velké Británii a jeden v Hongkongu. Celkem má společnost v Evropě a Asii 22 Pentahotelů, plány do roku 2020 hovoří o 80 zařízeních. Další desítky hotelů má skupina v luxusní kategorii pod značkami New World Hotels a Rosewood Hotels & Resorts.

Otázkou je, zda je příchod nové značky první pokrizovou vlaštovkou, nebo spíše výjimkou potvrzující pravidlo. „Určitě to není výjimka, podle mě lze očekávat další,“ řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj mají budoucnost právě silné hotelové sítě s dobrým zázemím. Na českém hotelovém trhu přitom drží stále jen zlomek všech lůžek.

„Nemyslím si, že sem bude někdo chvátat,“ je o poznání opatrnější zkušený hoteliér a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Hlinka. Pentahotels má ale podle něj šanci uspět právě díky silnému řetězci za zády.

Jinak Hlinka vidí šanci pro příchod dalších hráčů spíše v tom, že někdo nový převezme společnost, která už na trhu v Česku působí.

Český trh se dočkal největšího přívalu nových řetězců v roce 2009, kdy ještě dobíhaly předkrizové plány. Tehdy otevíraly svá zařízení značky Kings Court, Sheraton a Rocco Forte. O rok později přišla španělská síť NH Hoteles. Jiné hotelové projekty však krize zastavila.

V Praze stále chybějí čtyři velké pětihvězdičkové řetězce, a to Le Royal Meridien, Ritz-Carlton, Sofitel a Hyatt. Například Le Royal Meridien měl vzniknout v bývalém sídle IPB na Senovážném náměstí a Ritz-Carlton v domě U Sixtů u Staroměstského náměstí.

Český hotelový trh se ale v loňském roce dočkal výrazné vzpruhy. Celkově hoteliéři uvítali rekordních 13,6 milionu hostů, což představuje šestiprocentní meziroční vzestup. „Tržby byly ale vyšší jen o dvě procenta,“ krotí nadšení Hlinka. Podle něj má Praha stále o čtvrtinu více pokojů, než potřebuje.