Do obchodních center IKEA se vrátí masové kuličky

Švédské kuličky Ikea s koňským masem

Švédské kuličky Ikea s koňským masem

Švédský nábytkářský řetězec IKEA obnoví v Česku po aféře s koninou prodej masových kuliček. Testy potvrdily, že výrobky, které měly být jen z vepřového či hovězího masa, obsahovaly až deset procent koniny. Firma ale nyní omezila počet dodavatelů a zpřísnila kontroly.

Prodej masových kuliček IKEA zastavila na konci února, nyní se nově vyrobené kuličky již prodávají ve Švédsku, Dánsku a Finsku. Do Česka IKEA masové kuličky vrátí 26. března.

Právě v únoru nalezla Česká Státní veterinární správa nedeklarované koňské maso v několika výrobcích různých firem, mimo jiné i v masových kuličkách určených pro řetězec IKEA. Ten pak zahájil vlastní prověrky. „Iniciovali jsme stovky testů masových kuliček v nezávislých akreditovaných laboratořích v Německu, Švédsku i tuzemsku. Výsledky ukázaly přítomnost koňské DNA v některých výrobcích dvou šarží kuliček prodávaných v ČR. Obsah koňské DNA byl do deseti procent,“ uvedl Tomáš Kubík z tiskového oddělení české pobočky společnosti.

Zpřísněná kontrola

IKEA proto omezila počet dodavatelů masa a zavedla analýzy DNA masa i konečných výrobků. „Je zřejmé, že IKEA Group navzdory přísným normám nedokázala splnit očekávání zákazníků. Záležitost bereme velice vážně a provádíme změny kontrolních procesů, které vedou k posílení dohledatelnosti původu surovin v celém výrobním řetězci,“ uvedl manažer Global IKEA Food Edward Mohr. Analýza DNA bude běžnou kontrolní procedurou, a navíc chce firma provádět pravidelné nezávislé audity.

Firma zároveň řeší problém, co s výrobky, které byly kvůli možnému obsahu koniny vyřazeny z prodeje. „Vzhledem k tomu, že s konzumací těchto kuliček není spojeno žádné zdravotní riziko, probíhají jednání s příslušnými orgány, abychom zjistili možnosti, jak tyto masové kuličky zodpovědně využít,“ sdělil mluvčí české pobočky.

O aféře s koňským masem čtěte více: