Domácí trh s uměním lámal loni nečekané rekordy

Aukce v hotelu Marriott

Aukce v hotelu Marriott Zdroj: ctk

Po dvou letech stagnace zažil loni český trh s uměním velký skok. Obraty největších aukčních síní v Česku, které zaujímají více než dvě třetiny trhu, vzrostly o desítky procent. Celková suma zaplacená za deset nejdražších uměleckých děl se vyhoupla na historicky rekordních 205 milionů korun.

Řadu nečekaných rekordů zažili v loňském roce i méně známí autoři, jejichž díla se pohybují v cenové kategorii v řádu desítek tisíc korun. „Je to důkaz, že se zvětšuje skupina lidí, kteří nejenže mají peníze, ale také poznají kvalitní umění a jsou ochotni za ně zaplatit adekvátní cenu,“ komentuje loňský rok Jan Skřivánek, šéfredaktor odborného časopisu Art+Antiques.

Pozici české jedničky mezi aukčními síněmi loni obhájila Galerie Kodl, jejíž obrat vzrostl ze 132 milionů na 156 milionů korun. „Nečekal jsem, že bychom mohli zopakovat úspěch roku 2011. Navíc společná prosincová aukce naší galerie a galerie Vltavín zaznamenala nový aukční rekord 97 milionů korun. V tradičních dvou aukcích jsme nabídli 401 obrazů, z čehož se prodalo 82 procent položek,“ říká Martin Kodl, majitel Galerie Kodl. Dvojkou v Česku zůstala 1. Art Consulting, tentokrát s obratem 140 milionů korun. Největší růst tržeb zaznamenala česká pobočka společnosti Dorotheum, která je téměř zdvojnásobila na zhruba 130 milionů korun.

Nováčci v aukční elitě

Navzdory rekordům trh s uměním loni už zdaleka netáhly jen velké investice, kdy investoři hledali bezpečnou alternativu jiných finančních aktiv. „V posledních letech se objevila i skupina lidí, která vášnivě nakupuje výtvarné žánry, které nesoupeří o nejvyšší příčky a pozornost kritiků. Jsou pro ně osobitým životním stylem,“ vysvětluje Jan Rybář, majitel síně 1. Art Consulting.

Dříve dominovalo na českém trhu pět aukčních síní. Loni elitní skupinu rozšířily další dvě galerie. Galerie Arcimboldo, která se specializuje na asijské umění, prodala na dvou aukcích umělecká díla za 90 milionů korun, což je o třetinu více než v roce 2011. Druhým skokanem je galerie Adolf Loos Apartment and Gallery. Od loňska pořádá samostatně prestižní večerní aukce. Právě na té jarní padl i historický rekord českých dražeb. Obraz Tvar modré od Františka Kupky se vydražil za 57,4 milionu korun. „Rok 2012 byl pro naši aukční síň, která se specializuje na výtvarné umění vyšší cenové hladiny velmi úspěšný, stejně jako roky 2010 a 2011. Recesi jsem v tomto vyšším segmentu nezaznamenali,“ hodnotí uplynulý rok Vladimír Lekeš z Adolf Loos Apartment and Gallery.

Částka potřebná pro koupi 10 nejdražších obrazůČástka potřebná pro koupi 10 nejdražších obrazů|E15

Rekordů bude méně

Letos by se tuzemský trh s uměním podle galeristů měl udržet i z pohledu aukčních obratů na loňské úrovni. O růstu tržeb hovoří jen Ondřej Hejtmánek, majitel galerie Arcimboldo. „Pro letošní rok plánujeme celkem tři aukce. První z nich bude opět věnována čínskému umění a budeme v ní nabízet mimo jiné obrazy slavných mistrů tušové malby první poloviny 20. století. Očekáváme, že náš loňský rekord za nejdráže prodaný čínský obraz překonáme,“ soudí Hejtmánek.
„U nejdražších autorů letos rekordy nečekám. Naopak k dalším osobním rekordům může dojít u autorů, kteří se zatím prodávají v řádech statisíců nebo i nižších. To jsou položky, které představují skvělou příležitost nejen pro sběratele, ale i pro investory,“ myslí si Mária Gálová, jednatelka Dorothea.

Obraty největších aukčních síní v ČR (v mil. Kč):

Galerie201020112012
Galerie Kodl92,2132,5156
1. Art Consulting165,2112,4140
Dorotheum85,567130
Arcimboldo4666,390,1

Zdroj: Art+, galerie

Galeristé věří, že čeští sběratelé mají chuť dál utrácet. Zatímco tradičně začínala aukční sezona až na jaře, letos plánuje Adolf Loos Apartment and Gallery první večerní aukci už na konec ledna. Na prodej bude i obraz Malíř od Emila Filly s vyvolávací cenou 16 milionů korun. Hned v únoru naváže první letošní aukcí česká aukční dvojka 1. Art Consulting. „Překonat loňské rekordy obrazů Františka Kupky určitě nemůže překonat žádný jiný český malíř. To by se musela na českém trhu objevit světová jména, která již mají v zahraničních aukcích větší kurs než Kupka,“ myslí si Rybář z 1. Art Consulting.