Dovoz ojetých škodovek stoupl o 15 procent

Škoda Octavia I

Škoda Octavia I Zdroj: wikimedia.org

Zatímco prodej nových vozů domácí značky Škoda v Česku v pololetí klesl o desetinu, dovoz ojetých škodovek se zvýšil o 15 procent na 11 716 aut. Podle Svazu dovozců automobilů tak byla Škoda byla nejdováženější ojetinou do Česka.

Škoda je u domácích motoristů tradičně oblíbená mimo jiné i kvůli husté servisní síti a dostupným náhradním dílům. Ojeté škodovky si na domácím trhu drží ve srovnání se zahraničím vyšší cenu, a proto se prodejcům vyplatí vůz do Česka dovézt. Vedle nižší ceny bývají vozy Škoda například z Německa i lépe vybavené.

Podle Michaela Kudely z magazínu Auto, motor a sport výrazně vzrostl počet dovážených škodovek, které jsou staré od deseti do 15 let. „Množství dovezených škodovek do deseti let je v podstatě stejné a nárůst jde více méně jen na vrub starších vozů. Můj odhad je, že za tím je u nás stále velká poptávka po mimořádně povedených, nenáročných a dobře servisovatelných octaviích první generace, které na západě už mnoho parády neudělají,“ uvedl.

Na druhé příčce v žebříčku importovaných aut z druhé ruky skončil Ford s 9699 vozy, což je růst o čtyři procenta, a třetí Volkswagen s růstem o sedm procent na 7858 aut. Nárůst u těchto značek Kudela připisuje poměrně silné koruně a rozdílným cenám v ČR a zahraničí. Nejméně se naopak dovážely vozy značek Protom, Dodge a Ssangyong.

Celkově dovoz ojetin do ČR vzrostl v pololetí o téměř tři procenta na 65 609 vozů. Nejvíce se přitom dovážely vozy mezi pěti a deseti lety stáří, které měly podíl 36 procent. Auta starší deseti let pak představovaly 32 procent. Prodej nových aut se v Česku v pololetí snížil o 0,8 procenta na 88 284 vozidel.