Dovozce vozů BMW do Česka loni utržil skoro šest miliard

BMW 320i Efficient Dynamics

BMW 320i Efficient Dynamics

Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
6
Fotogalerie
Tuzemský dovozce autpmobilů německé skupiny BMW do České republiky loni zvýšil tržby o 15 procent na 5,9 miliardy korun. Zisk firmy BMW Vertriebs ČR zároveň klesl na polovičních 35 milionů.

Podle výroční zprávy společnosti loni celý automobilový trh poklesl, což se v mírnější formě projevilo i v prémiovém segmentu, kde BMW muselo čelit tvrdé cenové konkurenci ostatních značek, mezi které patří zejména Audi a Mercedes.

Celkový podíl BMW loni stoupl o desetinu procentního bodu na 2,3 procenta. Počet nově registrovaných vozů BMW loni klesl o čtyři procenta na 3730 aut, počet Mini naopak stoupl o 15 procent na 360 vozů. BMW má v současnosti v Česku 13 smluvních prodejců s celkem 16 obchodními místy.

V letošním roce BMW očekává ekonomické oživení a celkový růst automobilového trhu. Značka plánuje zvýšení obratu a pozitivní hospodářský výsledek. To by měly podpořit letošní novinky X4 a BMW 2 Aktive Tourer. Mezi další novinky patří dvojice elektromobilů i3 a i8.

Konkurenční automobilka Mercedes-Benz loni v Česku zvýšila tržby o 13 procent na 8,6 miliardy korun, ale propadla se do ztráty 352 milionů Kč proti předchozímu zisku 45 milionů Kč. Prodej osobních vozů značky loni klesl o šest procent na 2636 vozidel.