Dozvuky Roundup aféry. Bayer na urovnání sporu o herbicid vyplatí další miliardy dolarů

Oblíbený postřik proti plevelu Roundup podle amerického soudu způsobuje rakovinu

Oblíbený postřik proti plevelu Roundup podle amerického soudu způsobuje rakovinu Zdroj: Reuters

Oblíbený postřik proti plevelu Roundup podle amerického soudu způsobuje rakovinu
Oblíbený postřik proti plevelu Roundup podle amerického soudu způsobuje rakovinu
3
Fotogalerie

Společnosti Bayer se podařilo urovnat rozhodující část sporu o herbicid Roundup, který údajně způsobuje rakovinu. Americkým stěžovatelům zaplatí odškodné dvě miliardy dolarů (zhruba 43 miliard korun). Dohoda znamená podle agentury DPA novou naději na brzký konec glyfosátové aféry, kterou německá firma musela řešit poté, co v roce 2018 převzala americký podnik Monsanto, který kontroverzní přípravek vyrábí.

Peníze na urovnání sporu si německý farmaceutický a zemědělsko-chemický koncern odložil už minulý rok. S mnoha americkými stěžovateli se na rozsáhlém odškodnění dohodl už loni v červnu, to ale později v jednom důležitém bodu zamítl americký soudce Vince Chhabria z okresního soudu v Severní Kalifornii. Bayer a obhájci žalující strany nyní tuto část dohody přepracovali a znovu ji stejnému soudci předložili.

Celkové odškodnění má firmu přijít zhruba na 11,6 miliardy dolarů. To je přibližně pětina částky, kterou společnost zaplatila za Monsanto.

Tvrzení, že přípravek na hubení plevele na bázi glyfosátu způsobuje rakovinu, Bayer popírá. Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který byl na této látce založený. Produkt zůstane na trhu a Bayer požádá americkou agenturu pro ochranu životního prostředí, aby směl na etiketě uvádět odkaz na vědecké studie o herbicidu.