Dr.Max rozšíří rozvážku léků z e-shopu do Brna a Ostravy. Zboží budou vozit elektrické dodávky

Lékárna Dr.Max buduje vlastní flotilu eketrických dodávek pro rozvoz léků.

Lékárna Dr.Max buduje vlastní flotilu eketrických dodávek pro rozvoz léků. Zdroj: Profimedia

Daniel Horák, generální ředitel sítě Dr.Max
2
Fotogalerie

Lékárenský obr Dr.Max vykázal za loňský, tedy druhý covidový rok sedmiprocentní růst a tržby společnosti se vyšplhaly na 21,7 miliardy korun. Své síly soustředí mimo jiné i na virtuální lékárny a rozvoz léků. Generální ředitel sítě Dr.Max Daniel Horák prozradil, že řetězec bude léky rozvážet elektrickými dodávkami, a to možná už ve druhé polovině tohoto roku.

Síť lékáren zatím rozváží léky, které si zákazníci objednají přes e-shop, prostřednictvím kurýrní společnosti Dodo, a to pouze v Praze a během pracovních dnů. Rozvoz hodlá rozšířit.

„V horizontu jednoho roku až dvou let se chystáme expandovat s naší ‚delivery‘ službou i do Brna a Ostravy,“ prozradil deníku E15 generální ředitel lékáren Dr.Max Daniel Horák. To, zda to bude nová, případně vlastní rozvážková služba, nechtěl Horák blíže specifikovat.

Současně s tím Horák poznamenal, že se chystají společnost obohatit o flotilu elektrických dodávek. „Už dokonce jednáme s jedním výrobcem dodávek. Pokud to vyjde, měli bychom už ve druhé polovině tohoto roku testovat zbrusu nový typ elektrických dodávek,“ sdělil deníku E15 Horák. Zároveň dodal, že ještě není jisté, zda budou mít vlastní řidiče nebo zda dodávky poskytnou svému partnerovi. „Zázemí pro tyto vozy si musíme nasmlouvat my a musíme pro ně vytvořit nabíjecí stanice, které připravujeme u skladů,“ říká Horák. 

Lékárenská síť v e-commerce sféře výrazně prosperuje. Zatímco v roce 2020 obrat e-shopu meziročně narostl o 45 procent, v loňském roce to bylo 32 procent. „Tento pokles dynamiky oproti roku 2020 lze vysvětlit jednoduše, a to tím, že rok 2020 byl posílen covidovým portfoliem,“ objasnil Horák. Letošek znamená pro online chod lékárenské sítě další novinky včetně doručování léků v den objednání nebo zprovoznění výdejních boxů. 

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Sortiment na e-shopu Dr.Max se během roku 2021 rozšířil ze třinácti na dvacet tisíc položek. Fakt, že se lékárenské síti v e-commerce oblasti značně daří, si v roce 2022 vyžádá další logistické kapacity, konkrétně novou skladovou základnu v Nučicích u Prahy, která doplní současné tři základny v Pavlově, Brně a v Praze 4.

Dr.Max se zároveň zapojil do pomoci Ukrajině vystavené ruské agresi. V souvislosti s válkou také apeluje na to, aby se ukrajinským zdravotnickým expertům, kteří v ČR nalezli útočiště, dostalo bez zbytečných průtahů adekvátního uplatnění na trhu práce. Dr.Max k tomu vyzývá i v rámci Evropské federace lékárenských sítí, jejímž je členem.