Draví investoři skupují lékárny, venkovské podniky udolává konkurenční boj

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Mezi lékárnami probíhá druhá vlna konsolidace trhu. Tíživá situace samostatných lékáren láká ambiciózní investory. Stabilní pozici největších sítí Dr. Max a Benu chtějí doplnit noví dravci.

Nedávno ohlásila ambici stát se trojkou na trhu začínající síť Na zdraví investiční skupiny Davida Rusňáka. „Naše skupina zde vidí velkou příležitost,“ prohlásil Rusňák. Mezitím se však na pozici trojky dere také Pilulka Martina Kasy, která chce mít na konci roku až 50 vlastních lékáren. Dosavadních 22 lékáren nakoupil Kasa za pouhých 14 měsíců. Kromě toho Pilulka zajišťuje servis pro 200 partnerských lékáren v Česku.

Podle Kasy stovky malých lékáren řeší vážné ekonomické problémy. „Jsou tu ale i další stovky lékáren, které rentabilitu mají, ale stojí před rozhodnutím, jakým směrem se vydat,“ tvrdí Kasa.

Česká lékárnická komora upozorňuje, že síť lékáren na venkově je ohrožená. „V roce 2015 zaniklo 93 lékáren, zejména v malých obcích. Tento úbytek nemůže nijak nahradit ani 44 lékáren nově otevřených v nákupních centrech na okrajích velkých měst,“ uvádí komora.

Internet roste

Zároveň v lékárenství posiluje internetový obchod. Skupina Pilulka letos plánuje na internetu tržby 400 milionů korun. Jedničkou na trhu je Lékárna.cz, která loni dosáhla obratu 416 milionů korun. E-shop Dr. Max měl loni tržby 125 milionů, letos se chce dostat na dvojnásobek.

Tržby internetových lékáren tvoří podle odhadů 1,5 až dvě miliardy korun ročně a rostou dvouciferným tempem. Zásilkově nelze prodávat léky na recept. „Na internet se postupně přesouvá zájem hlavně u přípravků, které se berou opakovaně,“ říká Michal Macourek z Benu.