Egyptský ministr: Bikiny vítáme, chlast naléváme

Egyptský nejvyšší soud popřel prezidentovo obvinění, že se tato soudní instance pokouší svrhnout vládu. (Foto ČTK)

Egyptský nejvyšší soud popřel prezidentovo obvinění, že se tato soudní instance pokouší svrhnout vládu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Islamisté, kteří jsou v Egyptě u moci, projevili vzhledem k ekonomickým problémům země ochotu ustoupit ze své doktríny. Do země otevřeně zvou i turisty, kteří nechtějí respektovat přísné náboženské zásady.

„Bikiny jsou v Egyptě vítány a nadále je servírován chlast,“ řekl o víkendu doslova ministr cestovního ruchu Hišám Zazu.

Vystoupil tak proti návrhům konzervativních salafistů, kteří chtěli v zemi zákazat konzumaci alkoholu a upřít ženán nošení plavek. „Vedli jsme rozhovory s těmito salafistickými skupinami a ty nyní chápou důležitost turistického sektoru. Stále ale existují někteří jedinci, kteří nejsou z vedení, a říkají takové věci,“ dodal ministr. Už dříve se „umoudřil“ prezident Muhammad Mursí, jenž se pokusil zvýšit daň z alkoholu, ale po kritice od zástupců cestovního ruchu od snahy upustil. Na druhé straně se nový režim snaží přilákat i muslimy, nedávno v Hurghadě otevřel „prohibiční“ hotel.

V roce před povstáním proti někdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi přijelo do Egypta téměř patnáct milionů návštěvníků. V roce 2011 však jejich počet poklesl a klíčový sektor země se jen pomalu vzpamatovává. V prvním čtvrtletí letoška dorazily tři miliony turistů, zhruba o 15 procent více než ve stejném období loni.

Turisté nerozlišují. Egypt a další země platí daň za arabské jaro

Jiří Schneider: Bezpečnost v Egyptě je jiná než za Mubaraka